15.3 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 21:59

De Sf. Valentin, 20.000 de logodnici primesc de la Vatican pernă nupțială și un discurs papal

 papa francisc

În calendarul oficial al Bisericii Catolice, 14 februarie îi celebrează pe Sfinții Chiril și Metodiu și, printre altele, pe Sfântul Valentin. Papa Francisc a decis să profite de această zi, proclamată drept Ziua Îndrăgostiților, pentru a promova una dintre instituțiile cele mai sacre ale Bisericii Catolice: căsătoria, notează cotidianul Le Monde.

Vineri, peste 20.000 de logodnici din întreaga lume se vor îndrepta spre Piața Sfântul Petru din Roma, pentru a se apleca, alături de Papa, asupra semnificației acestui angajament în viața unui credincios și a împărți cu el „bucuria unui „da” spus pentru totdeauna”. Trei cupluri vor fi „purtătorii de cuvânt” ai tradiționalului schimb de întrebări.

În 14 februarie, viitori căsătoriți se vor întoarce la casele lor cu o pernă albă ornată cu două lacăte: pentru a lega viitoarele lor alianțe, în așteptarea zilei cele mari.

Papa Francisc apără din nou „contribuția indispensabilă a căsătoriei în societate” și de a aminti, cum a făcut-o în primul său text doctrinal „Lumen fidei”, publicat în iulie 2013, că aceasta este concepută ca „o uniune între un bărbat și o femeie”.

Pentru că Biserica Catolică se îngrijorează de „profunda criză culturală pe care o traversează familia”, astfel cum scrie Papa Francisc într-un alt text important al pontificatului său, exortația apostolică „Evangelii gaudium”. „Căsătoria are tendința să fie văzută ca o simplă formă de gratificare afectivă, care se poate constitui nu contează în ce fel și modifica în funcție de sensibilitatea fiecăruia”, deplânge Suveranul Pontif în acest text, în condițiile în care, conform învățămintelor Bisericii, el vede în căsătorie „un angajament asumat de soți, care acceptă să intre într-o uniune pentru toată viața”. Mai exact, „sentimentul amoros, prin definiție efemer”, după cum afirmă episcopi din Franța citați de Papa, nu este suficient pentru o căsătorie.

C.A.