10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 2:51
No menu items!

De la geometria naturii, la Geometria Sacră

spot_img

De la începutul omenirii, am căutat modele în natură și, de multe ori, le-am găsit în lumea plantelor. Civilizațiile timpurii au folosit geometria din plante pentru a se ajuta de calităţile lor medicinale şi spirituale. Cele zece seminţe dintr-un măr sau o pară arată ca două stele paralele cu cinci colţuri, atunci când fructul este tăiat de-al lungul miezului. Trandafirul sălbatic are 5 petale. Albinele produc faguri, care sunt alcătuiţi din hexagoane perfecte. Frunzele copacilor prezintă modele extrem de complexe.

Cu alte cuvinte, lumea este plină de geometrie, care apare în mod natural. De-a lungul existenţei lor, oamenii au învăţat de la această geometrie din natură, iar înţelegerea asupra ei a evoluat o dată cu civilizaţia, scrie site-ul keen.com.

Arta

Artiştii au folosit întotdeauna geometria sacră pentru a descrie lumea spirituală. Cel mai simplu, şi mai stabil din punct de vedere fizic, dintre formele geometrice, este triunghiul. Triunghiul este acel punct în care o singură dimensiune, linia, oferă o modalitate de două dimensiuni, planul. Piramidele din Egiptul antic s-au bazat pe unghiurile formate de razele soarelui care pătrundeau prin nori. Triunghiul, şi forma sa tridimensională, piramida, ilustra pentru vechii egipteni permanenta vieţii de apoi, şi constantă soarelui.

Mai târziu, în timpul Renaşterii, triunghiul a fost folosit ca un model compoziţional, având capul lui Cristos sau al Fecioarei Maria ca vârf, iar restul structurii formând baza triunghiului. Similar, cercul reprezintă continuitatea şi eternitatea; pătratul reprezintă durabilitate, protecţie, şi existenţa pământească. Aceasta este o zonă bogată de studiu, şi puteţi găsi multe exemple de simbolism în formele existente în lumea înconjurătoare.

Mandalele

Mandala este asociată, de obicei, cu religiile orientale, în primul rând, Hinduismul şi Budismul, cu toate că multe religii înţeleg şi folosesc puterea lor. O mandala este un desen circular, care radiază de la centru, precum razele soarelui. Desenele sunt adesea dezvoltate ca rugăciuni pentru un anumit rezultat spiritual. Ele conţin simboluri religioase, figuri de sfinţi sau Bodhisattva, aspecte astrologice, şi multe alte informaţii, care sunt menite a influenţa realitatea fizică din planul spiritual.

Mandalele sunt, de asemenea, folosite ca un instrument de învăţare pentru a plasa vizual concepte diferite în relaţie unele cu altele. Ele pot fi temporare, precum mandalele de nisip făcute de călugării budişti. Sau pot fi picturi permanente, conservate şi protejate de către credincioşi. În timpul procesului de creare a designului, călugării menţin o stare meditativă, deoarece actul de a crea o mandala este sacru.

Desenele sud-americane

Este posibil să fi văzut desenele antice construite de pre-columbieni în America de sud. Aici există o pasăre gigant, care poate fi văzută doar din aer. De asemenea, există o maimuţă, şi multe alte desene, făcute, pur şi simplu, din pietre aranjate şi pământ. Ele au existat cu mii de ani înainte ca oamenii să aibă posibilitatea de a vizualiza Pământul din avion.

Cum au făcut artiştii aceste imagini? Ce semnificaţie au avut în cultură? Cine a fost publicul destinat? Se poate presupune doar că anticii au făcut aceste desene pentru zei. Acestea sunt lucruri frumoase pentru a le vedea, cu liniile lor drepte, şi puritatea geometrică, echilibru şi proporţie.

Geometria sacră în Orientul Mijlociu

Geometria Sacră şi-a menţinut importanta în Orientul Mijlociu. Timpuriu, în istoria musulmană, Coranul a interzis imagini realiste cu oameni şi animale, temându-se de o întoarcere la ceea ce ei au văzut că pagânism în religiile din trecut. Cu toate acestea, artiştii au început să folosească modele abstracte, geometrice, pentru a înfrumuseţa casele de cult şi pentru a reprezenta modelul divin al cosmosului. Acesta este motivul pentru care moscheile au splendide modele geometrice în interior şi în exterior. Acesta este motivul pentru care covoarele din Orientul Mijlociu sunt atât de frumose, şi insufla un sentiment de pace în camera în care ele sunt plasate. Acestea sunt moştenitorii moderni din vechea Geometrie Sacră.

Geometria Sacră creştină

În răspândirea creştinismului, multe biserici au adoptat Geometria Sacră locală în cărţile lor sfinte şi în clădiri. Călugării din Irlanda au învăţat cum să intercaleze modelele Celtice, care au îmbogăţit atât bisericile lor, cât şi manuscrisele lor iluminate. Călugării au înţeles că modelele au fost o expresie intuitivă a minunii şi frumuseţii din univers, şi astfel au adoptat aceste desene. Dacă aţi fost crescuţi în tradiţia creştină, probabil sunteţi conştienţi de semnificaţia trinităţii, atât numeric, cât şi ca expresie spirituală.

Geometria Spirituală în viaţă

Cel mai important lucru este să respecţi propria ta perspectivă spirituală. Explorează cum modelele şi geometria ţi-au influenţat creşterea şi dezvoltarea. Căutaţi Geometria Sacră în propria tradiţie şi în tradiţiile celorlalţi. Aceasta este o zonă foarte bogată de studiu, şi una care are potenţialul de a acoperi lacunele de înţelegere dintre diferite popoare. Uită-te la propriul tău mediu pentru indicii despre modul în care funcţionează Geometria Sacră în viaţa ta. Este o cale minunată de a experimenta Divinitatea.

Olimpia Diaconiuc