10.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 10:13

De la amenințări cu închiderea, Alro trece la reducerea costurilor de producție

spot_img

Unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală și de Est anunță că și-ar putea reduce consumul de energie cu cel puțin 100 kWh/tonă

alro-slatina

Alro Slatina a anunțat, luni, că testează o nouă tehnologie în sectorul de electroliză, pentru a crește efieciența energetică. Decizia vine la două luni după ce producătorul spunea că va închide capacităţi importante de producţie, că va da afară un număr mare de oameni şi că analizează posibilitatea de a opri orice activitate pe piaţa din România.

“Alro s-a axat, permanent, pe creșterea eficienței energetice, care să ne permită să atenuăm efectele costurilor foarte mari cu energia electrică, generate, în principal, de schema de suprataxare”, a declarat Gheorghe Dobra, Directorul General al Alro Slatina.

“Pe lângă investiţiile semnificative în echipamente, rezultatele înregistrate de noi în acest domeniu se datorează şi echipei puternice de Cercetare și Dezvoltare. Noua tehnologie de obţinere a aluminiului electrolitic ar putea scădea semnificativ consumul de energie electrică la cuvele de electroliză, cu impact pozitiv asupra costurilor finale”, a precizat Dobra.

Potrivit reprezentanților companiei, odată ce va face parte din procesul curent de producție, această tehnologie ar putea reduce consumul specific de energie electrică pe tona de aluminiu electrolitic cu minimum 100 kWh.

În plus, se urmărește scăderea stocului interfazic de aluminiu lichid cu cel puțin 10%, reprezentând o reducere a costurilor de finanțare, precum și diminuarea costurilor cu reparațiile pe tona de aluminiu electrolitic.

Compania a mai transmis că, în ultimii zece ani, ca urmare a programelor de investiții în eficiența energetică, a reușit să diminueze consumul de electricitate pe tona de aluminiu cu peste 75%, pentru produsele procesate, în timp ce consumul de gaz s-a redus cu peste 90% în perioada respectivă.

”Consumul direct de electricitate pentru întregul proces de producție a aluminiului a fost mai mic cu 10%, în 2012, comparativ cu 2003, iar cel de gaz, cu circa 30% mai redus”, se arată într-un comunicat al Alro.

Alro Slatina anunța, la începutul lunii martie, că va închide capacităţi importante de producţie, că va da afară un număr mare de oameni şi că analizează posibilitatea de a opri orice activitate pe piaţa din România. Avertismentul a fost făcut după ce ANRE a anunțat o majorare de 17% a cotei obligatorii de certificate verzi faţă de cât anticipase Consiliul de Administraţie în momentul aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli pe acest an.

Alro Slatina, controlat de grupul Vimetco, a înregistrat în primele trei luni ale anului curent o pierdere netă ajustată de 51 milioane lei (11,3 milioane euro), cu 88% mai mare faţă de pierderea de 27 milioane lei din primul trimestru al anului 2013. Grupul Vimetco este controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki.

C.C.