joi, 25 februarie 2021 - 6:14

De ce se așteaptă medicii români la o explozie de cazuri de COVID-19: “Povestea coronavirus nu s-a încheiat”

Scăderea cazurilor de COVID-19 a dus la relaxarea restricţiilor din Capitală, dar cifrele în scădere nu sut relevante, spun medicii din prima linie. În plus, avertizează aceștia, acum ne putem aştepta la o explozie de cazuri.

Medicii pun pe seama stigmatizării faptul că, în ultima perioadă, oamenii nu prea mai vin să se testeze. În acest fel, ei pot transmite, însă, virusul mai departe. Ancheta epidemiologică nu este posibilă în aceste cazuri şi, prin urmare, o creştere alarmantă a cazurilor grave nu este exclusă.

Mă îngrijorează un aspect: în acest moment, oamenii nu mai vin să se testeze. Stau acasă și vin când manifestă simptome. Sunt persoane care stau la domiciliu cu COVID și nu solicită testare, iar cel mai mare motiv este stigma. Stigma cu care i-au tratat vecinii și prietenii. Preferă să se retragă și să iasă din boală singuri, fără să afle lumea. Există riscul ca, nefiind declanșată anchetă, și o parte din cunoscuți să fie bolnavi. Putem să ne așteptăm la o explozie de cazuri în viitor și să nu știm de unde vin“, a spus dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului “Marius Nasta”, din Capitală, potrivit digi24.ro.
 
În plus, dr. Mahler atrage atenţia că noua tulpină de coronavirus trebuie să determine o mai mare grijă și atenție, pentru faptul că este mult mai contagioasă și are o rată de mortalitate mai ridicată.
 
“La început am avut doar informaţia că se transmite mai uşor noua tulpină, acum ştim că mortalitatea este mai mare. Este de aşteptat ca atunci când apare o tulpină nouă, informaţiile despre ea să vină treptat, iar acest lucru trebuie să ne pună în gardă şi pe noi şi să ne facă atenţi şi să ne facă responsabili pentru că povestea coronavirus nu s-a încheiat”, a subliniat Beatrice Mahler.