16.2 C
București
vineri, 5 martie 2021 - 18:25

De ce rămâne România fără vaccin săptămâna viitoare. Slovenia ne-a luat fața

România nu va avea suficient vaccint săptămâna viitoare, în ciuda măsurii luate de coordonatorii Comitetului Național de Coordonare a Activităților Privind Vaccinarea de a amâna programările pentru prima doză în cazul anumitor categorii calificate în etapa a II-a a campaniei de vaccinare. O spun specialiști din domeniu, pe baza unor calcule simple raportate la cifrele oficiale privind vaccinarea. 

Momentan, România vaccinează doar cu Pfizer / BioNTech care a livrat până acum un total de 948.149 de doze, din care au fost distribuite deja 784.109. Ceea ce înseamnă că țara noastră mai avea miercuri în stoc 164.040 de doze.

La un ritm de 25.000 de persoane vaccinate pe zi, la finele acestei săptămâni vom mai avea aproximativ 64.000 de doze cărora li se vor adăuga săptămâna viitoare încă 163.000. Săptămâna viitoare, însă, apar și primele probleme, pentru că celor vaccinați cu prima doză li se adaugă cei aproximativ 35.000 români cărora ar trebui să li se administreze rapelul (la 21 de zile distanță de prima doză administrată – n.r.). Așadar, săptămâna viitoare România nu va mai avea suficiente doze pentru a continua campania de vaccinare. 

Această problemă este accentuată de faptul că dozele de vaccin livrate de Moderna vor fi cu 20% mai puține, după cum a precizat, miercuri seară, chiar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Ceea ce nu a spus, însă, Gheorghiță este faptul că România primește mai puține doze de vaccin Moderna, pentru că Slovenia a știut cât și cum să ceară astfel încât să-i fie suplimentată cantitatea de vaccin în detrimentul României. 

Cora Dumitrescu