6.1 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 2:31

De ce nu va fi 10 august “Ziua unității civice”

Plenul Camerei Deputaților a respins, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru instituirea zilei de 10 august ca „Ziua Unităţii Civice”, în scopul conştientizării problemelor comunităţii şi al evidenţierii importanţei dialogului dintre membrii societăţii româneşti din ţară şi din diaspora.

Proiectul prevedea ca autorităţile administraţiei publice locale să poată acorda sprijin logistic şi fonduri din bugetele proprii, în vederea organizării manifestărilor dedicate acestei zile.

Respingerea proiectului de lege vine chiar în contextul protestelor anti-restricții de pandemie, catalogate de majoritatea liderilor politici de acum ca fiind extremiste și xenofobe, dirijate politic, deși tot ei erau cei care clamau, pe 10 august, libertatea de a protesta și condamnau jandarmeria pentru intervențiile asupra manifestanților de atunci.

Legea a fost depusă după protestele violente petrecute pe 10 august 2018 la manifestația reprezentanților Diasporei în Piața Victoriei. Proiectul a fost adoptat de Senat, în formula vechiului Parlament, în care PSD avea majoritate.