17.5 C
București
vineri, 7 mai 2021 - 10:35

De ce nu se îmbolnăvesc unii fumători înrăiți

Cercetătorii au descoperit că la unii dintre fumătorii înrăiți se produc anumite mutații ale ADN-ului, favorabile pentru stimularea plămânilor.

Studiul cercetătorilor de la Medical Research Council a fost realizat pe un eșantion de 50.000 de persoane din Marea Britanie. Ei au analizat în special cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică, afecțiunea care duce la tulburări respiratorii, tuse şi infecţii pulmonare repetate, care afectează, în prezent, 3 milioane de persoane în Marea Britanie.

Conform statisticilor, mulţi dintre fumători dezvoltă boli pulmonare, dar aceleași boli sunt dezvoltate şi de anumite persoane care nu au fumat niciodată. Din comparația datelor strânse de la fumători, nefumători, bolnavi de boli pulmonare dar și persoane sănătoase, a rezultat că unii oameni dezvoltă în ADN “gene bune”, care reduc riscul de boli pulmonare. Aceste gene par să influenţeze felul în care plămânii cresc şi felul în care aceste organe răspund în cazul unor vătămări.

Savanţii britanici au descoperit şi fragmente ale codului genetic care sunt mai des întâlnite la fumători decât la nefumători. Acele fragmente de ADN par să altereze funcţionarea creierului şi rapiditatea cu care o persoană devine dependentă de nicotină, însă rezultatele trebuie să fie confirmate de studii viitoare.

A.M.