De ce nu a fost cvorum la CSM. Patru judecători și-ar fi condiționat prezența de amânarea discuțiilor privind Inspecția Judiciară

Mai mulţi magistraţi au lipsit miercuri de la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), astfel că nu a fost întrunit cvorumul pentru desfăşurarea lucrărilor. Patru judecători ar fi absentat voit, aceştia condiţionându-și prezenţa de scoaterea de pe ordinea de zi a punctului privind Inspecţia Judiciară.

Judecătorii care au lipsit de la şedinţa CSM sunt: Lia Savonea, Simona Camelia Marcu, Evelina Mirela Oprina, Nicoleta Margareta Ţînţ. De la şedinţa CSM a lipsit, însă, şi preşedintele Curții Supreme, Cristina Tarcea, membru de drept al CSM.

Potrivit Mediafax, judecătoarele și-ar fi condiţionat prezenţa la şedinţă de scoaterea punctului 24 de pe ordinea de zi, adică dezbaterile privind raportul de audit la Inspecţia Judiciară, pe baza căruia s-ar fi putut cere revocarea conducerii inspecţiei.

“Vreau să vă rog să luaţi act de colegii noştri care au astăzi cereri de pensionare, către viitorii noştri poate colegi care au constataţii în ceea ce priveşte concursul de admitere. Din nefericire, lipsa colegilor noştri va împiedica analiza contestaţiilor şi transmiterea către preşedintele României a cererii de eliberare din funcţie prin pensionare. Îmi manifest regretul. Eu consider în continuare că acest consiliu este al magistraţilor. Orice propunere a unui membru se dezbate aici şi condiţionările (…)sunt inacceptabile”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu, după ce s-a constatat că nu este cvorum.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii ar fi urmat să analizeze, miercuri, raportul auditului extern al managementului Inspecţiei Judiciare, realizat de o firmă specializată. O eventuală revocare a inspectorilor şefi poate fi dispusă exclusiv pe baza acestui raport.

R.D.

NICIUN COMENTARIU