18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 14:23
No menu items!

De ce nu crede în vaccinurile contra COVID-19 chiar inventatorul adenovirusurilor (Reuters)

spot_img

Virusurile de răceală obișnuită modificate și care stau la baza candidaților cu profil înalt COVID-19 de la China CanSino Biologics (6185.HK) și Institutul Gamaleya din Rusia au fost studiate de zeci de ani, dar încă nu sunt utilizate pe scară largă, scriu analiștii Reuters, după o documentare relizată cu cercetătorul care le-a inventat.

Virusurile modificate adenovirus tip 5 (Ad5) utilizate în aceste vaccinuri au fost create pentru prima dată de cercetătorul canadian Dr. Frank Graham la un laborator olandez în anii 1970.

Graham a planificat să le folosească pentru a studia mecanismele care stau la baza cancerului și a distribuit linia de celule renale umane care le face, numite HEK293, cercetătorilor din întreaga lume.

„Celulele au devenit extrem de răspândite și populare” în rândul cercetătorilor, a spus Graham, acum pensionar în Italia.

CE SUNT VECTORII UTILIZATI ÎN VACCINURI ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ?

Vectorii sunt materiale utilizate ca mecanisme pentru a transporta informațiile genetice în celulele umane. Virușii modificați care nu se pot replica singuri și nu vor provoca infecții pot fi folosiți ca vectori pentru a transporta gene din virusul țintă în celulele umane pentru a induce un răspuns imun împotriva virusului respectiv.

Vectorii Ad5 au fost testați în terapia genetică timpurie, care are ca scop instalarea unei gene lipsă sau înlocuirea uneia mutate sau deteriorate. Au fost în mare parte abandonați după ce un tânăr de 18 ani a murit în 1999 din cauza unei reacții exagerate a sistemului imunitar, după ce a primit o doză mare în timpul unui studiu de terapie genetică.

Unii cercetători consideră că răspunsul imun puternic care a cauzat probleme cu terapia genică face ca acești vectori să se potrivească bine vaccinurilor, unde se utilizează doze mult mai mici și obiectivul este un răspuns imun protector.

AU AVUT VECTORII AD5 SUCCES ÎN TRECUT?

La Universitatea McMaster din Canada, Graham și colaboratorii au dezvoltat o varietate de vectori Ad5, inclusiv pentru un vaccin antirabic folosit pe ratoni sălbatici din provincia Ontario.

El și alți cercetători au început să dezvolte un vaccin bazat pe Ad5 împotriva Sindromului Respirator Acut Sever (SARS) în 2003 și au publicat date preclinice. A fost pus deoparte când s-a încheiat acea pandemie.

În 2011, CanSino a autorizat un vaccin experimental împotriva tuberculozei pe baza Ad5 de la cercetătorii McMaster.

Concentrarea companiei chineze s-a mutat ulterior către un vaccin Ebola bazat pe Ad5, la cererea armatei chineze, potrivit doctorului Thomas Evans, actual șef științific la Vaccitech, care a fost implicat în proiectul tuberculozei. Vaccinul Ebola a fost aprobat pentru uz militar în 2017.

Institutul de cercetare Gamaleya din Rusia, care a dezvoltat vaccinul coronavirus din Rusia, a folosit, de asemenea, platforma Ad5 pentru a dezvolta un vaccin Ebola, despre care au spus că a fost administrat la aproximativ 2.100 de persoane.

ALTE CERCETĂRI BAZATE PE VECTORII AD5

Pe lângă vaccinurile COVID-19 bazate pe Ad5, o versiune inhalată a vaccinului experimental împotriva tuberculozei este încă în curs de dezvoltare la McMaster, a declarat dr. Zhou Xing pentru Reuters. Echipa sa se află, de asemenea, în stadiile incipiente ale dezvoltării unui vaccin inhalator COVID-19, testând Ad5 și un alt vector bazat pe un adenovirus de cimpanzeu.