2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 22:14
No menu items!

De ce nu cred românii în independența justiției

spot_img

justitie_bani

Independenţa justiţiei este percepută de români la cele mai scăzute cote, comparativ cu celelalte state UE,conform celui de-al doilea tablou de bord al Comisiei privind justiţia. Conform Mediafax, se remarcă, totuşi, o creştereîn 2013, faţă de perioada 2010-2012.

după România, ultimii clasați sunt bulgarii și slovacii, iar în fruntea clasamentului se află Finlanda, Irlanda şi Marea Britanie.

Respondenții din sondajul UE au răspuns la întrebarea: “În ce măsură sistemul judiciar din ţara dumneavoastră este independent faţă de influenţele venite din partea membrilor Guvernului, a cetăţenilor sau a firmelor?”. Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de firme, reprezentând principalele sectoare ale economiei.

În 2012, în ceea ce priveşte eficienţa sistemelor de justiţie, după timpul de soluţionare a litigiilor civile şi comerciale, România se situa pe locul 10, după ţări ca Germania, Suedia, Cehia sau Ungaria, și înainte de Polonia, Franţa şi Italia.

Tabloul de bord al UE privind justiţia este un instrument informatic care prezintă date privind sistemele de justiţie din statele membre, pe care le sprijină în atingerea obiectivului de a avea sisteme de justiţie mai eficiente, contribuind astfel la favorizarea creşterii economice în cadrul Uniunii.

Tabloul de bord nu prezintă o clasificare generală şi unică, ci oferă o imagine de ansamblu asupra funcţionării tuturor sistemelor de justiţie, bazată pe indicatori diverşi care sunt de interes comun pentru toate statele membre.

G.T.