4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 17:50
No menu items!

De ce Klaus Iohannis l-a primit cu onoruri pe un fost cercetat penal? (România liberă)

spot_img

„Cred cu tărie în democraţie şi în statul de drept. Acord toleranţă zero faţă de corupţie,” a declarat Klaus Iohannis la Ruse, la începutul lunii mai 2018. Cu o săptămână înainte îl primea cu onoruri militare pe un “penal ”german, scrie jurnalistul Marius Ghilezan, în “România liberă”. 

Fostul preşedinte al Germaniei Christian Wulff a fost primit la sfârşitul lunii trecute de către Klaus Iohannis, preşedintele României, la Palatul Cotroceni. “Acesta a amintit importanţa dimensiunii economice a relaţiei bilaterale şi satisfacţia investitorilor germani prezenţi în ţara noastră,” precizează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale din 24 aprilie 2018.

Conform publicaţiei Spiegel, “ca premier în Niedersachsen, el a înşelat Parlamentul de land”.  În luna februarie 2010, a fost întrebat de Verzi dacă întreţine relaţii de afaceri cu prietenul său Egon Geerkens.

Wulff ar fi primit un credit de peste 500.000 de euro de la Edith Geerkens, soţia unui om de afaceri. Banii ar fi provenit însă cu adevărat de la Egon Geerkens. Creditul era destinat cumpărarii vilei personale a familiei Wulff şi a fost obţinut “de la BW-Bank în condiţii suspect de avantajoase, printr-o construcţie financiară extrem de complexă”. Cu acest credit a fost acoperit cel iniţial, dobândit de la Geerkens, nota Hotnews, în ediţia din 24 decembrie 2011. 

Lui Wulff  i se mai reproşa şi repetatele concedii scumpe la prieteni afacerişti: unul era şeful consiliului de administraţie al firmei Talanx, Wolf-Dieter Baumgartl, altul e  fondatorul AWD, Carsten Maschmeyer. Şi bineînţeles, vechiul amigo Egon Geerkens.

Procuratura din Hanovra l-a acuzat de corupţie pe fostul preşedinte al Germaniei, Christian Wolff, a anunţat  postul de radio Deutsche Welle în 11 aprilie 2013. Între altele, el era pus sub urmărire penală pentru că a locuit în hoteluri scumpe, plătite de producătorul David Groeneveld, pe care Wolff l-a ajutat să obţină subvenţii pentru turnarea unor filme, releva atunci Deutsche Welle, un post destul de critic cu Klaus Iohannis în zilele de azi.

„Cred cu tărie în democraţie şi în statul de drept. Acord toleranţă zero faţă de corupţie,” a declarat Klaus Iohannis la Ruse, la începutul lunii mai 2018. Cu o săptămână înainte îl primea cu onoruri militare pe un “penal ”german, arată Marius Ghilezan. 

În februarie 2014 a fost declarat nevinovat de către justiţie.

Christian Wulff a devenit recent președinte al Asociației Corale Germane. Asociația reprezintă mai mult de un milion de cântăreți care cântă în peste 21.000 de coruri.

Asta în domeniul artistic.

Acum ale cui interese îl plimbă pe Wulff la Cotroceni, că doar nu ale muzicienilor? E interesată industria militară germană de ceva gheşeft?“, se întreabă retoric Marius Ghilezan. 

R.D.

foto: presidency.ro