19.2 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 13:39
No menu items!

De ce încearcă regimul lui Putin să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la Moscova. ANALIZĂ

spot_img

Administrația Putin a instruit presa rusă de stat și pro-guvernamentală să sublinieze așa-zisele ”urme” ale unei implicări ucrainene în relatările despre atacul terorist de vineri de la Centrul Crocus, potrivit publicației ruse de opoziție Meduza, care are sediul în afara Federației Ruse.

Vladimir Putin a declarat sâmbătă că atacatorii au încercat să fugă spre Ucraina, iar securitatea a fost întărită ca răspuns. De asemenea, mai mulți oficiali și propagandiști au emis teza că Ucraina se afșă în spatele atacului terorist.

Carl Bildt, fost prim-ministru al Suediei și co-președinte al Consiliului European pentru Politică Externă (ECFR), spune că unul din motive este faptul că serviciul de securitate FSB a ratat identificarea unei amenințări în creștere din partea Statului Islamic/ISIS, după ce, în 2022, a evaluat complet greșit capacitatea și voința Ucrainei de a rezista în fața unei invazii militare. ”Sunt ei extrem de incompetenți, sau mai degrabă concentrați doar pe a asculta vocea stăpânilor și pe a suprima opoziția? Poate ambele”, a afirmat Bildt, într-o postare pe Twitter.

Până în prezent, toate datele arată că varianta ISIS este cea mai probabilă: imaginile publicate de forțele de ordine în momentul capturării acestora, revendicarea oficială din partea ISIS, negarea din partea Ucrainei. Cu trei zile înainte de atac, SUA au avertizat Rusia cu privire la probabilitatea unui atac. Putin a respins avertismentul ca fiind un „șantaj”.

Timofi Milovanov, fost ministru al Economiei la Kiev, spune că Putin s-ar putea să nu aibă de ales decât să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la Moscova. S-ar putea să nu aibă succes, însă, pentru că datele duc spre islamiști. Astfel, Putin are două opțiuni: să se retragă din Ucraina pentru a se concentra pe ISIS sau să ignore ISIS și să continue să se concentreze pe Ucraina. Ambele opțiuni sunt proaste pentru Putin, iar acesta este motivul pentru care începe să construiască această construcție de propagandă.

”Dacă este adevărat că ISIS se află în spatele atacului, Putin trebuie să răspundă în forță. În caz contrar, va părea slab”, spune Milovanov, pe contul său de Twitter.

Faptul că este blocat în Ucraina nu îi va permite să execute acțiuni semnificative împotriva ISIS.

”Indiferent de ce decide Putin și pe cine dă vina, problema ISIS în Rusia nu va dispărea. Iar Putin este incapabil să se ocupe de ea. Aparatul său de securitate este antrenat să prevină și să reprime protestele democratice ale civililor, nu atacurile teroriste. FSB și Rosgvardia au eșuat în mod clar să răspundă la atac în mod corespunzător. S-ar putea să fie începutul sfârșitului pentru Putin. Odată ce oamenii și bătăușii săi vor înțelege că este slab, el va pierde puterea. Pentru că puterea sa se bazează pe putere și pe capacitatea sa de a oferi securitate poporului rus. Este un schimb: drepturi contra securitate. Odată ce Putin nu poate livra securitatea, contractul social este rupt. Rusia este brutală și puterea se transferă, doar că nu într-un mod democratic. Putin a făcut o greșeală strategică oribilă prin invadarea Ucrainei. Iar acum s-a angajat să persiste, indiferent de situație. Această strategie are un singur final – el este alungat de la putere și Rusia va fi slăbită și izolată”, a mai spus Milovanov.

V. B.