16.6 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 7:57
No menu items!

De ce îi e frică lui Zgonea

spot_img

Deputaţii vor să le interzică jurnaliştilor să filmeze votul secret cu bile, urmând ca în şedinţa Biroului Permanent de luni să se ia în discuţie modificarea articolului din Regulament referitor la accesul presei în sala de plen. Asta reiese din stenograma de miercuri a Biroului Permanent al Camerei Deputaților, citată de Mediafax.

Camerele de luat vederi împietează asupra secretului votului”, a susţinut vicepreşedinte social-democrat al Biroului Permanent, Florin Iordache, cerând în şedinţa de miercuri modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor pentru a le interzice jurnaliştilor să filmeze votul cu bile.

Domnule preşedinte, înţeleg că există o hotărâre a Biroului permanent încă din 2001 vizavi de posibilitatea amplasării camerelor TV la votul final sau la votul cu bile. Din punctul meu de vedere, astfel de camere de luat vederi împietează asupra secretului votului şi, de aceea, eu aş vrea, dacă nu acum, poate la viitoarea şedinţă de Birou permanent, acest articol să-l modificăm, astfel încât la votul final să nu poată fi instalate camere de luat vederi care să impieteze asupra secretului votului”, a declarat Florin Iordache, potrivit stenogramei.

Și deputatul UDMR Mate Andras Levente a afirmat că, dacă instituţia Parlamentului se vrea respectată, secretul votului trebuie să fie asigurat. Mate Andras Levente a susţinut că neprotejarea dreptului la vot secret se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani și le-a transmis colegilor săi că s-ar putea trezi cu o plângere penală.

În încheiere, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, le-a propus membrilor BP şi liderilor grupurilor parlamentare ca în şedinţa BP de luni să facă propunerea pentru schimbarea Regulamentului Camerei Deputaţilor.

Eu vă propun în felul următor: luni, la Biroul permanent, liderii grupurilor parlamentare şi membrii Biroului Permanent să aibă decizia din 2001 şi modificarea din 2010 şi, în funcţie de aceasta, liderii sau cineva care vrea să facă o propunere, să aibă o majoritate, facem modificarea”, a declarat deputatul PSD Valeriu Zgonea.

Zgonea îi informase pe membri Biroului Permanent că printr-o decizie din anul 2001, modificată în anul 2010, “jurnaliştii acreditaţi la Camera Deputaţilor, menţionaţi în capitolul I, art.1, alin.1, rămân pe durata desfăşurării şedinţelor plenare în spaţii special amenajate pentru presă sau care se alătură echipei de filmare în locul stabilit pentru instalarea camerei de luat vederi”. „Lojile presei sunt situate în balconul unu, numerele 1, 2, 10 şi 11 şi sunt astfel amenajate încât să nu fie permisă circulaţia către lojile destinate presei şi cele destinate publicului”, potrivit stenorgramei BP.

R.D.