12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 13:46

De ce folosesc teroriștii ISIS modele noi de Toyota 4×4

spot_img

Americanii au cerut explicații companiei Toyota în legătură cu sutele de mașini de teren de ultimă generație, pe care teroriștii le folosesc în convoaiele de luptă.

Practic, membrii grupării ISIS arată, în imaginile postate pe internet, că dispun tot timpul de un parc auto reînnoit cu zeci de modele Land Cruiser și Hilux. Imaginile arată convoaiele de Toyota 4×4, pe care combatanții le folosesc pentru a-și instala mitralierele.

Compania japoneză a răspuns americanilor că nu a reușit să identifice canalul de livrare al mașinilor, dar se fac investigații. Verificările, conform Reuters, sunt îngreunate și de faptul că exporturile oficile către Siria au fost oprite în urmă cu 3 ani. Situația exporturilor către Libia și Irak a fost transmisă trezoreriei americane, conform purtătorului de cuvânt al constructorului Toyota.

”Am stabilit procedurile (…) în scopul de a împiedica produsele noastre să fie deturnate în vederea unei utilizări militare neautorizate”, ”dar este imposibil pentru un fabricant să controleze filierele indirecte sau ilegale prin intermediul cărora autovehiculele noastre pot ajunge în mâini nedorite”, a adaugat reprezentantul Toyota citat de enational.ro, care mai notează că Toyota a vândut anul trecut în Orientul Mijlociu peste 820.000 de mașini.

A.M.