8 C
București
marți, 2 martie 2021 - 22:35

De ce este mai letal coronavirusul pentru diabetici. Explicaţia unui medic din Wuhan

Un medica, profesor la Universitatea Wuhan explică de ce pacienții care suferă de diabet, ca boală autoimună, sunt supuși unui risc mai mare de a muri din cauza COVID-19.

Doctorul Shi Liu, de la Universitatea din Wuhan, China, afirmă că răspunsul sistemului imunitar al diabeticilor este mult mai puternic şi provoacă o „furtună de citokine”. În acest fel, aceşti compuşi ai celulelor imunitare se înmulțesc foarte agresiv în cazul diabeticilor şi devin factori periculoşi.

Analizând probe de la pacienţi, colectate în perioada 2017-2019, cercetătorii au constatat că reacţiile chimice ce au loc în procesul de metabolizare a glucozei provoacă „furtuna de citokine”, declanşată de infecţia cu coronavirus.

„Glucoza este un nutrient major care alimentează activităţile metabolice. Metabolismul glucozei şi răspunsul inflamator al citokinelor au evoluat împreună. Totuşi, rămâne neclar dacă cele două sisteme interacţionează unul cu celălalt în timpul infecţiei. În acest studiu, am identificat un mecanism nedefinit înainte al furtunii de citokine declanşate de gripă şi relaţia dintre metabolismul glucozei şi apariţia citokinelor”, a spus Shi Liu. Diabeticii infectați cu virusul COVID-19 cunosc o hiperinflamaţie.

În România, cel mai tânăr diabetic decedat după contaminare a fost o femeie de doar 27 de ani.