20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 5:32
No menu items!

De ce aleargă câinii după mașini?

spot_img

caine masini

Câini ai străzii, de curte sau de apartament, toți au o plăcere nebună să alerge după mașini. Pentru câine urmărirea este ceva distractiv, pentru stăpân sau șofer este ceva terifiant, care poate duce la un final nefericit.

Însă, prin acest fugărit al mașinilor, câinele nu își pune doar viața sa în pericol, ci și pe cea a participanților la trafic, precum și a stăpânului, care este tras în șosea.

Câinele este un animal de pradă prin definiție, iar alergatul după lucruri care se mișcă este ceva instinctiv. Nu doar prinsul prăzii oferă satisfacții, ci și cursa în sine.

Există două motive pentru care câinii aleargă după mașini, biciclete, alergători, pisici și alte chestii umblătoare: joacă sau vânătoare, potrivit zooland.ro.

La câinii de casă, socializați, jocul de-a prinselea este adesea cea mai distractivă formă de joacă. Alergatul după mingi, prinsul frisbee-ului sau urmăritul stăpanului sunt activități care provoacă multă plăcere și toate au la bază instinctul de vânător al câinelui.

O formă mai gravă de alergare este vânătoarea. Câinii cu un exagerat instinct de prădător vor urmări și chiar vor prinde tot ce se deplasează. Acest comportament este întâlnit mai des la rasele de câini de vânătoare, cele de pază sau cele utilitare.

Chiar dacă urmăritul automobilelor este un lucru natural pentru câine, nu înseamnă că trebuie să fie acceptat și încurajat. Orice câine, de orice vârstă, poate fi dresat să renunțe la acest prost obicei. În funcție de situație, corectarea se poate face acasă, de către stăpân, sau sub îndrumarea unui specialist în dresaj canin.

Prevenția este cea mai facilă metodă de a împiedica fugăritul mașinilor. Atunci când arată interes pentru automobile, patrupedului trebuie să-i fie redirecționată atenția asupra stăpânului sau spre altceva distractiv. De asemenea, el poate să fie recompensat cu o gustare, pentru a fi distras de la tentație.

Pentru câinii de curte, cel mai simplu mod de a împiedica alergatul după mașini este construirea unui gard înalt care să nu poata fi escaldat. De asemenea, o altă soluție ar fi amplasarea unui gard electric în interiorul celui deja existent.

La primele semne de interes asupra a ceea ce se întâmplă în stradă, patrupedul trebuie să fie luat înuntru sau să fie ademerit cu o jucărie.

Atunci când un câine urmărește deja mașini, stăpânii trebuie să ceară sfatul unui specialist sau să încerce să evite traficul. Patrupedul trebuie plimbat întotdeauna în lesă, în parcuri sau pe străzi puțin circulate. Câinelul trebuie să-i fie distrasă privirea de fiecare dată când se apropie o mașină sau un biciclist.

Câinele ar trebui să răspundă la comenzi, precum „aici”, „picior”, „stai” sau „șezi”, iar de fiecare dată când se aventurează în urmărirea unui autovehicul, el trebuie să fie chemat înapoi sau trebuie să-i fie ordonat să se oprească.

De asemenea, gărzile de corecție, cu șocuri sau cele cu spray de apă, ar putea fi o soluție pentru a-i împiedica  pe câini să mai fugărească mașinile.

D.M.