9.1 C
București
joi, 22 aprilie 2021 - 2:02

De azi, românii afectați de pandemie pot fi consiliați psihologic, gratuit, prin telefon

Linie telefonică de sprijin psihologic gratuit pentru românii afectați de pandemie este disponibilă începând de marți, de la ora 12.00. Este vorba despre un proiect realizat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România și Vodafone România.

Persoanele afectate de pandemia COVID-19, precum și personalul medical supus condiţiilor de stres sau oricine se confruntă cu presiunea cauzată de pandemie beneficiază de servicii gratuite de sprijin psihologic prin apelarea liniei telefonice cu tarif normal 021 9081, anunță Ministerul Sănătății.

Peste 40 de psihoterapeuți voluntari vor răspunde la apeluri, de luni până sâmbătă, între orele 12 – 20, linia telefonică putând fi apelată cu tarif normal din toate rețelele telefonice.

„Avem speranța că există o luminiță la capătul tunelului. Azi suntem în situația fericită în care orice român se poate vaccina. În câteva săptămâni, orice român care a vrut se va fi vaccinat. Suntem încă departe de momentul în care vom atinge imunitatea colectivă. Avem însă motive destule de optimism. Am început să facem planuri de vacanță, îmbrățișări cu cei dragi, momente de care ne e tuturor dor. Al doilea sentiment e teama cu care trăim în fiecare zi. Avem un nou val de răspândire a virusului, accelerată de o tulpină mai contagioasă. Avem secțiile ATI pline, unitățile de primiri urgențe pline, avem personal medical epuizat. Avem măsuri de protecție sau restricții care ne ajută să nu ajungem în prăpastie. S-a împlinit un an de când avem de-a face în fiecare zi cu stres și anxietate din cauza acestei pandemii. Avem în societate o tensiune, avem oboseală, confuzie, furie”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu la conferința de presă de lansare a liniei telefonice.