18.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 19:14
No menu items!

De astăzi este oficială obligația purtării măștii de protecție. Care sunt excepțiile

spot_img

Ordinul emis de Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne – validat de Comitetul pentru Situații de Urgență – a fost publicat, vineri noaptea, în Monitorul Oficial. De sâmbătă, suntem obligați să purtăm măștile de protecție în toate spațiile închise, iar regulile sunt mai stricte decât cele anunțate inițial. Spre exemplu, doar persoanele care sunt singure în încăperi sunt exceptate de la obligația purtării măștii de protecție. (M. Of. nr. 0435 din 22 Mai 2020 Act nr. 874/22 Mai 2020).

Obligațiile sunt valabile pe parcursul stării de alertă, adică pentru un termen de 30 de zile care se împlinește, conform legii adoptate în Parlament, în 16 iunie. Aceasta poate fi prelungită printr-o nouă procedură parlamentară. Dacă nu purtăm mască în magazin sau metrou, putem fi sancţionați cu amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din minimul legal în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal.

Nu vor purta masca persoanele care suferă de boli care le afectează capacitatea de oxigenare, conform Ordinului.

Mai sunt scutiți de masca obligatorie, cei care vorbesc în spațiul public, cu condiția să păstreze o distanță de cel puțin trei metri față de public. În timp ce audiența nu poate fi formată dintr-un grup mai mare de 16 persoane, conform Ordinului

Alte categorii exceptate de la obligativitatea purtării măștii sunt copiii mai mici de cinci ani, lucrătorii care depun muncă fizică în spații unde temperaturile sunt foarte mari, sau umiditatea este foarte mare, prezentatorii de televiziune și invitații acestora, dacă între ei se păstrează distanța de cel puțin trei metri.

În schimb, elevii care au examene și cursuri de pregătire în iunie vor purta măști de protecție pe durata acestora, deși inițial, erau și ei exceptați de la regulă, dacă se asigura o distanțare de minim 3 metri.

Conform Ordinului, pe perioada stării de alertă, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei.

  • Masca de protecţie trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat. NU se atinge masca în timpul purtării, dar dacă se întâmplă asta, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun. După utilizare se aruncă la un coș de gunoi, cu capac. 
  • Măştile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 de grade şi se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă, iar pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil).
  • În cazul apariţiei febrei/tusei/strănutului, purtarea măştii este recomandată purtarea măștii în orice circumstanţă (ex: în spaţiile deschise, la domiciliu). 

Instituţiile şi autorităţile publice, operatorii economici şi profesioniştii au obligația de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor.

  • Triajul epidemiologic constă în: măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C) la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului; observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată); dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus; dacă se constată menţinerea unei temperaturi mai mari de 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical: dacă se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2; dacă nu se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.
  • Pentru alte persoane decât personalul angajat este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate.