20.4 C
București
marți, 11 mai 2021 - 14:40

Deținuții, liber total la învoiri

Un deținut a fost omorât în Penitenciarul Iași

Deținuții beneficiază, începând din 21 martie, de prevederi mult mai lejere privind învoirile și zilele de permisie. Directorul general al ANP, Cătălin Claudiu Bejan,  a modificat metodologia de acordare a recompenselor celor închiși în penitenciare. Decizia schimbă, cu câteva articole, regulamentul emis de același director anul trecut.

Astfel, pentru a beneficia de zile de permisiune de ieşire din închisoare, nu mai este nevoie ca deţinuţii să demonstreze că nu reprezintă un risc pentru societate sau pentru ceilalţi deţinuţi, sau să convingă că nu vor mai comite alte infracţiuni. De asemenea, chiar dacă au pe rol alte procese şi sunt cercetaţi în alte cauze penale, persoanele aflate în închisoare pot beneficia, chiar din prima zi de încarcerare, de astfel de recompense, conform modificărilor făcute de directorul ANP. Un alt articol modificat este acela care se referă la faptul că recompensele sau învoirile nu pot fi acordate decât după 4 luni de la încarcerare, adică după perioada de cunoaștere și evaluare se poate face o asemenea cerere.

Practic, prin aceste schimbări de regulamnet, orice deținut care abia a intrat în închisoare, chiar dacă are alte probleme penale sau antecedente violente, poate cere penitenciarului o învoire.

G.T.