2.7 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022 - 4:25
No menu items!

DCNews: PNRR fără bani pentru agricultură. Petre Daea: „E inadmisibil. Acest abandon s-a văzut și în fila bugetară a Ministerului Agriculturii”

spot_img

Petre Daea, ministru al Agriculturii în perioada 2017 – 2019, a vorbit ]n exclusivitate pentru DCNews despre demisia minstrului Agriculturii, Adrian Oros, și declarațiile acestuia referitoare la faptul că în PNRR nu au fost alocați bani pentru agricultură.

„Este o mare greșeală și e inadmisibil ca un Guvern să nu acorde atenție celui mai important sector al activității economice și anume agricultura, dat fiind faptul că încă mai avem mijloacele de producție în mâinile românilor. Principalul mijloc de producție este al țării și acesta, prin grija, munca și efortul fermierilor ne scoate în lume în sensul că singurele produse pe care le exportăm astăzi, făcând excepție de Mioveni, sunt cele agricole. Mă gândesc în acest sens la cereale și la plantele oleaginoase. Dacă ne ducem în Portul Constanța, vom vedea doar cereale. Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat, un abandon al agriculturii.

Acest abandon s-a concretizat și în PNRR, dar s-a văzut și atunci când s-a proiectat fila bugetară pentru Ministerul Agriculturii, unde nici în bugetul național nu s-au prevăzut sumele necesare pentru a continua realizarea sistemului de irigații în România. Practic, cel mai important obiectiv de investiții în domeniul agriculturii, reabilitarea sistemului de irigații, nu a fost cuprins. Nu a fost susținut cu sumele cuvenite în așa fel încât să realizăm producții stabile, cu randamente ridicate la nivelul eforturilor pe care le fac fermierii și care au fost dovedite prin nivelurile de producție din 2017, 2018 și 2019. Dacă aveam sistemul de irigații pus în funcțiune, astăzi aveam cu 5 milioane de tone mai mult porumb și puteam să exportăm și să aducem valută țării.

O lipsă de respect față de agricultori, o atitudine condamnabilă, o decizie nepotrivită și cu efecte pe termen lung în agricultură“, a precizat Petre Daea, pentru DCNews.

M. Nedelcu