12.6 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 11:01

David Cameron, prima reacție în scandalul Panama Papers

Premierul britanic David Cameron a declarat marți că nu deține active sau fonduri offshore, după ce numele tatălui său, decedat în 2010, a fost descoperit pe lista de clienți a casei de avocatură Mossack Fonseca, relatează Reuters.

Tatăl lui Cameron conducea un fond de investiții cu sediul în Bahamas, Blairmore Holding, iar luni, când a fost întrebată dacă mai există bani ai familiei Cameron încă investiți în astfel de fonduri, o purtătoare de cuvânt a premierului a spus că este o “chestiune privată”.

Nu dețin active. Am un salariu de prim-ministru, am câteva economii, pentru care primesc ceva dobândă, și am o locuință“, a răspuns Cameron la o întrebare în cadrul campaniei pentru menținerea Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Nu am niciun fel de active, nu am fonduri offshore, nimic de acest fel“, a adăugat el.

Scandalul Panama Papers survine într-un moment cu atât mai prost pentru David Cameron cu cât el trebuie să prezideze luna viitoare, la Londra, un summit anticorupție și în contextul în care el pledează cu regularitate pentru transparență și combaterea corupției.

Liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn i-a cerut premierului Cameron „să nu mai devieze de la subiect” și să acționeze împotriva evaziunii fiscale. „Nu pot exista două regulamente, unul pentru elita bogată și altul pentru noi toți ceilalți”, a subliniat Corbyn, marți. El a adăugat că „bogații trebuie să plătească”.

Scandalul „Panama Papers” a dezvăluit o vastă rețea suspectă de evaziune fiscală, în care sunt implicați înalți responsabili politici, miliardari și sportivi de renume din întreaga lume.

R.D.