15 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 16:29
No menu items!

Daune colaterale în pandemie: a crescut dramatic mortalitatea intrauterină (Nature)

spot_img

O serie de studii din întreaga lume au raportat o tendință tulburătoare: de când a început pandemia de coronavirus, a existat o creștere semnificativă a proporției de sarcini soldate cu moartea fătului, avertizează cercetătorii consultați de revista Nature. Cercetătorii spun că, în unele țări, femeile însărcinate au primit mai puține îngrijiri decât au avut nevoie, din cauza restricțiilor și a întreruperii îngrijirilor medicale. Ca rezultat, complicațiile care pot duce la nașteri mortale au fost probabil ratate, spun ei.

„Ceea ce am făcut este să provocăm o creștere neintenționată a mortalității în timp ce încercăm să protejăm [femeile însărcinate] de COVID-19”, spune Jane Warland, specialist în moașe la Universitatea din Australia de Sud din Adelaide.

Cel mai mare studiu care a raportat o creștere a ratei mortalității, pe baza datelor de la peste 20.000 de femei care au născut în 9 spitale din Nepal, a fost publicat în The Lancet Global Health pe 10 august1. Acesta a raportat că nașterile mortale au crescut de la 14 la 1.000 de nașteri înainte ca țara să intre în blocaj pentru a opri răspândirea coronavirusului la sfârșitul lunii martie, la 21 la 1.000 de nașteri până la sfârșitul lunii mai – adică o creștere de 50%. Cea mai accentuată creștere a fost observată în primele patru săptămâni ale blocării, în cadrul cărora oamenilor li s-a permis să părăsească casele doar pentru a cumpăra alimente și pentru a primi îngrijiri esențiale.

Studiul, condus de Ashish K.C., un epidemiolog la Universitatea Uppsala, Suedia, și colegii săi, a constatat că, deși rata mortalităților a crescut, numărul total a fost neschimbat în timpul pandemiei. Acest lucru se poate explica prin faptul că nașterile la spital s-au înjumătățit, de la o medie de 1.261 nașteri în fiecare săptămână înainte de blocare la 651. Și o proporție mai mare de nașteri în spital în timpul blocării a avut complicații. Cercetătorii nu știu ce s-a întâmplat cu femeile care nu au mers la spital sau cu bebelușii lor, așa că nu pot spune dacă rata mortalităților a crescut în rândul populației.

Creșterea proporției de nașteri soldate cu moartea fătului nu a fost cauzată de infecțiile cu COVID-19, spune KC. Mai degrabă, este probabil un rezultat al modului în care pandemia a afectat accesul la îngrijirea prenatală de rutină, care altfel ar fi putut prelua complicațiile. spune el. Este posibil ca femeile însărcinate să nu fi putut să se deplaseze la unitățile de sănătate din lipsa mijloacelor de transport în comun; în unele cazuri, programările prenatale au fost anulate.

Alții ar fi putut evita spitalele de teama de a contracta SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, sau au avut consultații prin telefon sau Internet. Perturbările provocate de pandemie au fost, de asemenea, legate de o creștere a deceselor cauzate de boli de inimă și diabet.

Tendință globală

Datele privind nașterile dintr-un spital mare din Londra au arătat o tendință similară. În iulie, Asma Khalil, obstetriciană la St George’s, Universitatea din Londra, și colegii ei au raportat o creștere de aproape patru ori a incidenței mortalității fetale la Spitalul St George, de la 2,38 la 1.000 de nașteri între octombrie 2019 și sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, la 9,31 la 1.000 de nașteri între februarie și mijlocul lunii iunie.

Khalil numește acest lucru daunele colaterale ale pandemiei. Ea spune că în timpul blocării, femeile însărcinate ar fi putut să dezvolte complicații care nu au fost diagnosticate și ar fi putut ezita să vină la spital și, prin urmare, să fi fost văzute de medici numai atunci când s-a avansat o complicație, când s-ar putea face mai puțin.

În perioadele normale, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca femeile să fie văzute de profesioniștii din domeniul medical de cel puțin opt ori în timpul sarcinii – chiar dacă sarcina este considerată cu risc scăzut – pentru a detecta și gestiona problemele care ar putea dăuna mamei, bebelușului sau ambelor. O mare parte din riscul de naștere mortală poate fi evitat dacă femeile se odihnesc în anumite poziții de la 28 de săptămâni de gestație, încetează să mai fumeze și anunță moașa sau medicul dacă bebelușul lor se mișcă mai puțin. Ultimul trimestru de sarcină este deosebit de important pentru controalele de sănătate regulate, dar femeile sunt de obicei monitorizate pentru a determina factorii de risc, cum ar fi creșterea fetală limitată și tensiunea arterială ridicată pe tot parcursul sarcinii.

Când a avut loc pandemia, profesionitii din maternități au recomandat ca unele consultații față în față să fie înlocuite cu observații la distanță pentru a proteja femeile de coronavirus.

Însă lucrătorii din domeniul sănătății nu pot lua tensiunea arterială a cuiva, nu pot asculta bătăile inimii bebelușului sau nu pot efectua ultrasunete de la distanță, spune Warland. Din această cauză, sarcinile cu risc crescut ar fi putut fi ratate, spune ea, în special în rândul mamelor pentru prima dată care sunt mai puțin susceptibile să știe cum se simte o anomalie. De exemplu, Spitalul St George a raportat o scădere a numărului de femei însărcinate care prezintă tensiune arterială crescută în timpul blocării în Regatul Unit. Acest lucru sugerează că „femeile cu hipertensiune nu sunt gestionate așa cum ar face în mod normal, iar hipertensiunea nedetectată este un factor de risc pentru naștere mortală”, spune Warland.

Studiile sunt un apel la arme pentru a sprijini serviciile de sănătate materne și nou-născuți, în special în țările cu venituri mici până la cele medii, spune Caroline Homer, cercetătoare de moașă la Institutul Burnet din Melbourne, Australia. „Nu este momentul pentru a reduce” aceste servicii, spune ea. Homer spune că în toată regiunea Asia-Pacific, forța de muncă din domeniul sănătății maternale a pivotat să lucreze pe prima linie COVID-19, iar serviciile de îngrijire prenatală au redus contactul față în față cu femeile însărcinate. În unele locuri, serviciile s-au închis complet, spune ea.