30.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 21:03
No menu items!

Datorii de peste 1 miliard de lei, șterse de Guvern pentru 15 companii

spot_img

Obligațiile de plată ale companiilor de stat din industria de apărare au fost anulate de Executiv, marți seară, printr-o Ordonanță de Urgență

RUSSIA-ARMS-MILITARY-INDUSTRY-KALASHNIKOV

Guvernul are de gând să transforme în acțiuni alte datorii la ANAF ale unor companii la care este acționar, precum și datoriile către fondul de risc ca urmare a împrumuturilor externe garantate de stat. Cât privește întreprinderile din industria de apărare, suplimentar cu ștergerea creanțelor, Guvernul va lua măsuri de reorganizare și restructurare.

Prin Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern pe 13 mai, sunt anulate obligațiile fiscale în sumă de 1,1 miliarde de lei datorate de unii operatori economici din industria de apărare. Este vorba despre Tohan, Carfil, Metrom, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanică Moreni, Arsenal-Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraș.

”Concomitent cu această măsură sunt necesare alte acțiuni de reorganizare şi restructurare pentru operatorii economici din industria de apărare, care să conducă la viabilizarea acestora. Totodată, în cazul operatorilor economici la care statul este acţionar integral sau majoritar, se poate aproba, în condiţiile legii şi cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat, conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale administrate de ANAF si obligaţiile fiscale către fondul de risc ca urmare a împrumuturilor externe garantate de stat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Măsurile propuse prin OUG nu se aplică operatorilor economici cu capital majoritar de stat şi nici operatorilor economici din industria de apărare care produc sau comercializează produse care nu sunt destinate unor scopuri militare.

,,Pentru adoptarea acestei Ordonanțe s-a avut în vedere faptul că operatorii economici din industria de apărare care sunt de interes strategic pentru statul român înregistrează arierate bugetare și, în prezent, nu există surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii. De asemenea, urgența unor astfel de măsuri este dată și de actualul context regional geopolitic, care impune întărirea capacităţii de apărare a României prin acțiuni imediate de redresare economico-financiară a  acestor operatori economici”, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niță.

Autoritățile precizează că, în aprobarea actului normativ, s-a ținut cont de Tratatul de Funcţionare a UE, potrivit căruia orice stat membru poate lua măsurile pe care la consideră necesare pentru protecţia intereselor esenţiale ale siguranţei sale şi care se referă la producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război, precum şi de faptul că măsurile propuse nu distorsionează concurenţa pe piaţa internă pentru produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare.

C.C.