28 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 13:12
No menu items!

Data alegerilor legislative, schimbată în Egipt la solicitarea comunității copte

spot_img

Data alegerilor legislative, schimbată în Egipt la solicitarea comunității copte

Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, a schimbat data alegerilor legislative ca urmare a protestelor comunităţii copte, creştini egipteni, ale căror sărbători coincid cu momentul începerii scrutinului, a anunţat preşedinţia de la Cairo.

 În prima din cele patru faze ale scrutinului, locuitorii din cinci provincii, printre care cei din Cairo, vor vota pe 22 şi 23 aprilie, în loc de 27 şi 28, al doilea tur fiind prevăzut pe 29 şi 30 aprilie, în loc de 4 şi 5 mai.

 Potrivit calendarului copt, 27 şi 28 aprilie coincid cu sâmbăta lui Lazăr şi cu Duminica Floriilor, sărbători importante pentru copţi, iar restul săptămânii, înaintea Paştelui de pe 5 mai, este Săptămâna Sfântă.

 Scrutinul trebuie să permită înlocuirea Camerei inferioare a Parlamentului, dizolvată în iunie 2012, după o decizie a celei mai înalte instanţe de anulare a alegerilor precedente.

 Copţii, care reprezintă între 6% şi 10% din populaţia egipteană de 83 milioane de locuitori, au fost în ultimii ani ţinta unor numeroase atacuri, care le-au întărit sentimentul de nesiguranţă, în pofida asigurărilor date de autorităţi.

 Modificările vor devansa cu două, trei zile datele prevăzute pentru celelalte trei faze ale scrutinului, noua Adunare a Poporului aleasă urmând să ţină prima reuniune pe 2 iulie, în loc de 6.

C.I.