21.9 C
București
joi, 28 septembrie 2023 - 0:23
No menu items!

Data aderării României la Schengen, în funcție de raportul CE

spot_img

 

aderare romania

La sfârșitul anului 2012, Comisia Europeană va publica un nou raport MCV, în care va fi evaluată respectarea cerințelor semnalate în ultimul raport publicat în luna iulie, raport care a însumat o serie de critici la adresa capitalei. Raportul a condus la anularea  Consiliului JAI din septembrie, unde, așa cum se stabilise la Consiliul European din luna martie, urma să se discute despre aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Andreas von Mettenheim,  Ambasadorul Germaniei la București, a specificat că data aderării României la spațiul Schengen depinde de raportul MCV al Comisiei Europene de la finalul acestui an.

“În ceea ce privește aderarea României la Schengen, politica noastră nu s-a schimbat. Ea merge în continuare pe linia propunerii de compromis germano-franceze de aderare în două etape: mai întâi frontierele aeriene și maritime, urmând ca mai apoi să intre și cele terestre. Când se va întâmpla acesta lucru asta depinde, desigur, de raportul Comisiei de la asfârșitul acestui an, raport privind evoluția reformelor în domeniul justiției și al combaterii corupției. Va fi, desigur, o decizie politică ce va trebui luată împreună cu alte state membre”,  menționat Andreas von Mettenheim, într-un interviu acordat RRA.