10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 3:31

Darius Vâlcov poate fi arestat. Senatul a aprobat noua cerere a DNA. Cum s-a votat

spot_img

Solicitarea DNA a fost avizată cu votul majorității senatorilor prezenți

valcov dna

Cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată, miercuri, de Senat, cu 106 voturi “pentru”, 28 “împotrivă”, iar un vot a fost anulat.

De această dată, președintele Senatului, Călin Popescu – Tăriceanu nu și-a mai asumat decizia în privința modului în care se adoptă hotărârea legată de avizul cerut de DNA, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Dan Șova. Tăriceanu a preferat să ceară plenului să decidă și a solicitat și un punct de vedere al Comisiei juridice. El a argumentat că Legea 96/2006 (privind statutul deputaților și senatorilor) – care prevede că hotărârile se adoptă cu votul majorității senatorilor – este în vigoare și “bate” Regulamentul Senatului, modificat marți, potrivit căruia, hotărârile se adoptă cu votul majorității senatorilor prezenți.

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul Cătălin Boboc a luat cuvântul, precizând că, deşi sunt mai multe texte de lege în vigoare, în acest moment, există decizii ale Curţii Constituţionale şi o “voinţă a Senatului, exprimată ieri (marți – n.r.), prin votul dat pentru modificarea Regulamentului”.

Avem o Constituţie, un Regulament, şi o voinţă exprimată ieri în sensul acesta. Textul constituţional se aplică în primul rând.

Cătălin Boboc
președintele Comisiei juridice a Senatului

Prin urmare, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că supune votului plenului ca hotărârea Senatului să se ia în baza prevederilor articolul 173, din Regulamentul Senatului, modificat, marţi, prin hotărârea nr. 25, care a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

R.D.