7.8 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 23:31
No menu items!

Danone şi Carlsberg rămân fără afacerile din Rusia. Au fost preluate de statul rus

spot_img

Statul rus preia controlul producătorului francez de iaurt Danone şi producătorului danez de bere Carlsberg, printr-un decret semnat în weekend de Vladimir Putin, după ce cei doi giganţi au anunţat că vor să părăsească piaţa rusă din cauza invaziei Ucrainei.

În total 98,56 % dintre acţiunile braseriei ruse Baltika – proprietatea gigantului danez – au fost plasate prin acest decret, duminică, sub controlul statului rus ”în mod temporar”.

Acţiunie deţinute de către Danone Rusia, filiala rusă a grupului francez, dar şi 85.000 de acţiuni ale Danone Trade sunt controlate, potrivit aceluiaşi decret de Rusia.

Putin a semnat acest decret în contextul în care cei doi giganţi au decis să-şi suspende activităţile în Rusia, scrie news.ro.

În iunie, la un an după ce şi-a anunţat voinţa de a părăsi Rusia, gigantul danez anunţa că a găsit un cumpărător al activităţilor sale, al cărui nume este necunoscut.

Danone nu a ieşit de pe piaţa rusă în urma invaziei Ucrainei, justificând că răspunde ”nevoilor alimentare esenţiale ale populaţiilor civile”.

La jumătatea lui octombrie 2022, grupul francez anunţa că intenţiona să se alăture altor numeroase multimaţionale – în domeniile petrolier, al luxului sau automobilelor – care au părăsit Rusia după agresiune.

Danone – care vinde lapte şi iaurt în Rusia – a decis să-şi menţină doar filiala pentru sugari şi preconiza să-şi cedeze filialele de produse lactate şi vegetale. Ea se plângea că această operaţiune avea să piardă până la un miliard de euro.

                                                                                                                   Adina Silav