31.4 C
București
luni, 2 august 2021 - 12:21

Daniel Zamfir, mesaj dur pentru Maior: “Suntem în situația ca un ambasador într-o țară atât de importantă să aibă o poziție divergentă față de MAE”

spot_img

Senatorul Daniel Zamfir, membru al Comisiei de politică externă, i-a atras atenția, miercuri, ambasadorului României în SUA, George Maior, că este pentru prima dată când un ambasador al României într-o țară atât de importantă are o poziție divergentă față de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Daniel Zamfir i-a cerut lui Maior să lămurească și afirmațiile făcute de Sebastian Ghiță, potrivit căruia, Victor Ponta ar fi fost șantajat de Florian Coldea (prim-adjunct al lui Maior la conducerea SRI în acea perioadă – n.r.) cu anularea unei vizite în SUA, în cazul în care va refuza să o numească pe Laura Codruța Kovesi la șefia DNA. 

„Domnule ambasador, în răspunsul pe care l-aţi dat, spuneaţi că v-aţi prezentat foarte bine în faţa opiniei publice americane. Sincer, nu ştiu, nu am informaţii despre acest lucru, însă cred că e foarte important cum vă prezentaţi în faţa opiniei publice aici în ţară, şi tocmai din acest motiv vă rog să lămuriţi o chestiune care e de ceva timp, iar pentru că nu e lămurită, cred că poate afecta imaginea pe care o are România. Acum ceva timp au fost informaţii prezentate de Sebastian Ghiţă care spunea că domnul Ponta, atunci prim-ministru, ar fi fost şantajat de către prim-adjunctul SRI, domnul Coldea, să o numească pe Laura Codruţa Kovesi la DNA. În caz contrar, i s-ar fi anulat o vizită programată în Statele Unite în preajma campaniei electorale în care urma să se întâlnească cu vicepreşedintele Joe Biden. […] Constant că Victor Ponta a numit-o pe Kovesi, vizita s-a întâmplat şi întrebare pe care v-o adresez este dacă, nu cumva ar trebui să lămuriţi opinia publică, în calitate de ambasador în SUA […] Întrebarea e, ca ambasador în SUA, ce aţi făcut ca percepţia publică despre această chestiune, că s-a implicat partenerul nostru strategic în aceste lucruri. A doua întrebare este […] cum apreciaţi poziţia dumneavoastră în această situaţie (n.r. – referitor la afirmaţiile făcute fără mandat de la MAE).Cred că este important cum vă prezentați și în fața opiniei publice aici, în țară. Consider că nu ați răspuns la ce v-a întrebat domnul Tăriceanu. Referitor la acele declarații, MAE a spus că nu aveați mandat să faceți acest lucru. Suntem în situația ca un ambasador într-o țară atât de importantă să aibă o poziție divergentă. Cum apreciați poziția dumneavoastră în această situație?”, a spus Daniel Zamfir.

“În legătură cu prima întrebare, nu eram ambasador la realizarea acelei vizite despre care aţi discutat, a domnului Victor Ponta, dar întrebarea legitimă este cum dialogăm şi la nivelul Departamentului de Stat şi la nivelul Guvernului American în ceea ce priveşte evoluţiile din cele două state pe acest palier al valorilor. Mesajul meu a fost mereu concordant cu mesajul Guvernului. Din acest punct de vedere a fost evidențiată ca model. Nu am promovat ideea că România ar fi un stat corupt. În ceea ce priveşte a doua întrebare, în privinţa mandatului eu consider că un ambasador are un mandat general, dacă exprimă adevărul înseamnă că exprimă un punct de vedere concordant cu interesul naţional şi nu înţeleg de ce poate fi stigmatizat un ambasador al unui stat care vorbeşte lucruri adevărate.”, a răspuns George Maior. 

“Domnule ambasador,  prima întrebare era cu privire la ce aţi făcut în calitate de ambasador ca să nu rămână în opinia publică informaţia că partenerul nostru strategic participă la astfel de chestiuni: şantaj cu ‘dacă nu o numeşti pe Kovesi, nu mai vii în America’”, a replicat Daniel Zamfir. 

“Tot dialogul este constructiv şi cred că faptele evidenţiază că SUA nu se implică în aşa ceva. Restul sunt afirmaţii făcute de o persoană sau alta care nu au fost probate.”, a adăugat Maior. 

“Dar nici nu au fost negate de către cel care a făcut obiectul şantajului.”, a continuat Daniel Zamfir. 

“Părerea mea e că trebuie să-i întrebaţi pe cei care au făcut aceste afirmaţii. Nu are legătură cu mandatul meu, cu poziţia de ambasador şi nu are legătură cu subiectul discuţiei. “, a mai spus Maior.

Călin Popescu Tăriceanu a intervenit pentru a-l avertiza pe Maior să-și revizuiască limbajul și atitudinea. “Am să vă rog să observați că de la începutul acestei discuții, domnul ambasador și-a permis să ridice tonul și să pronunțe cuvinte care nu cred că își au locul aici”, a replicat Tăriceanu. 

R.D.