17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 22:07
No menu items!

Daniel Morar, atac dur la premier după declarațiile despre nesocotirea deciziei CCR: Nici măcar nu înțelege sensul!

spot_img

Judecătorul CCR Daniel Morar a reacționat, înt-o manieră fără precedent, după ce premierul Ludovic Orban a cerut populației să nu respecte deciziile Curții Constituționale a României, care a arătat că este neconstituțional ordinul prin care ministrul Sănătății a instituit carantina, izolare și internarea obligatorii, toate acestea fiind acțiuni care încalcă drepturi fundamentale ce pot fi reglementate prin măsuri administrative.

Reacția fostului șef al DNA, numit în 2013 pentru un mandat de 9 ani la CCR, este extrem de rară și a fost obținută de jurnalista Sorina Matei pentru presacurata.ro.

  • „Constat că este a nu știu câta oară când premierul României îndeamnă la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, ceea ce este un lucru grav și de nepermis într-un stat de drept. Însă văd că, de această dată, premierul nici măcar nu înțelege sensul deciziilor Curții”.
  • „Prin deciziile date privind starea de alertă, Curtea nu stabilește obligații în sarcina cetățenilor, ci le protejează acestora drepturile și libertățile fundamentale, iar obligațiile sunt stabilite în sarcina autorităților statului. Prin urmare, Parlamentul, Guvernul și celelalte autorități ale statului sunt cele care trebuie să se conformeze deciziilor Curții, nicidecum cetățenii. Asta ar trebui să înțeleagă prim-ministrul României”.

Vineri, Ludovic Orban a avut o poziție confuză cu privire la decizia CCR. EL a cerut cetățenilor să nu se supună deciziei, deși aceasta nu le este aplicabilă, ci obliga Guvernul să reglementeze corect noțiunile juridice care limitau drepturi fundamentale, nu printr-un act administrativ (ordin de ministru), ci prin lege, cum cere Constituția.

„Curtea nu este la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre”, afirma premierul. ”Imediat ce am văzut decizia, am structurat o lege. Rugămintea mea către populație e să nu țină cont de decizia CCR. Să țină cont de regulile firești”, a spus Ludovic Orban.