10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 3:38

Daniel Constantin a cerut sprijinul PSD, pentru a rămâne în Guvern, în lipsa susținerii ALDE și a unui partid cu Victor Ponta

spot_img

Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, caută sprijin politic pentru a rămâne în Guvernul Grindeanu, după ce l-a pierdut pe cel al partidului condus alături de Călin Popescu Tăriceanu.

Daniel Constantin a pierdut, începând de luni, funcțiile de viceprim-ministru, respectiv de ministru al mediului, după ce conducerea ALDE, partidul unde încă mai este copreședinte, a decis retragerea sprijinului politic. Prim-ministrul Sorin Grindeanu a trimis, luni după-amiază, la Palatul Cotroceni, noile propuneri pentru ocuparea funcțiilor lui Daniel Constantin – ministrul pentru relația cu Parlamentul, Grațiela Gavrilescu, în locul său urmând să vină un vicepreședinte al ALDE, Viorel Ilie.

Potrivit unor surse social-democrate, Daniel Constantin a căutat imediat să-și rezolve situația politică, astfel că, luni, a avut o scurtă discuție cu președintele PSD, Liviu Dragnea, căruia i-a propus să aibă sprijinul politic al partidului pentru continuarea activității în Guvern. Aceleași surse susțin că Dragnea i-a explicat că nu se poate ca PSD să-l susțină. Este evident cum Daniel Constantin încearcă prin orice mijlocae să rămână în Guvern, în condițiile în care Biroul Politic al ALDE a decis cu 86 de voturi „pentru” și 12 „împotrivă” să-i retragă sprijinul politic, iar PSD și prim-ministrul nu puteau risca ruperea coaliției de guvernare.

Situația se complică la maxim pentru Daniel Constantin, în condițiile în care teoria intens vehiculată a formării unei formațiuni politice noi, alături de Victor Ponta, nu se mai susține, atâta vreme cât el caută sprijin politic de la PSD. Deocamdată, partenerul său politic, Victor Ponta, este în continuare membru al PSD. Daniel Constantin va pierde cel mai probabil calitatea de copreședinte al ALDE luna viitoare, când va avea loc congresul ALDE pentru alegerea noii conduceri, unicefale.

Contactat telefonic pentru un punct de vedere, Liviu Dragnea nu ne-a răspuns apelurilor noastre, inclusiv celor prin sms.

Valeriu Motoc