8.9 C
București
vineri, 16 aprilie 2021 - 23:09

Daniel Chițoiu: „Indiferent de piedicile puse de Traian Băsescu, reducerea CAS va avea efecte pozitive

Fostul ministru de finanțe spune că această măsură este o promisiune făcută de USL

Daniel Chitoiu 2_SZ

Deputatul Daniel Chițoiu, membru al Partidului Reformator Liberal (PRL), consideră că adoptarea măsurii de reducere cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor de asigurări sociale plătite de către angajator reprezintă respectarea unei promisiuni pe care Uniunea Social-Liberală a făcut-o mediului de afaceri, prin care este urmărită reducerea presiunii fiscale, dar şi costurile privind forţa de muncă.  

Traian Băsescu încearcă să blocheze atingerea unui obiectiv asumat de către USL în momentul intrării la guvernare. Trebuie întreprinse toate eforturile pentru ca de la 1 octombrie 2014 contribuțiile de asigurări sociale plătite de către angajator să fie reduse cu 5 procente. Reducerea CAS-ului este o măsură promisă de USL, în 2012, în fața românilor și pe care am asumat-o și în cadrul programului de guvernare, adoptat de Parlament în decembrie 2012. Reducerea contribuțiilor sociale este o măsură cu o puternică amprentă liberală, pe care am introdus-o în programul de guvernare al USL, în calitate de co-autor, alături de neimpozitarea profitului reinvestit. În perioada în care am condus Ministerul de Finanțe am susținut și promovat aceste măsuri, inclusiv în cadrul negocierilor cu instituțiile financiare internaționale și am convingerea că scăderea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator reprezintă o gură de oxigen pentru mediul de afaceri, cu un impact important în scoaterea la suprafață a unui număr semnificativ de locuri de muncă

Daniel Chițoiu
fost ministru de finanțe

Deputatul Daniel Chițoiu susține că USL a întreprins toate măsurile pentru a crea un context favorabil creșterii economice și creării de locuri de muncă, în contrapondere cu guvernele conduse de Emil Boc, a căror politică de stat a fost austeritatea și sărăcirea populației prin tăierea masivă a tuturor categoriilor de venit.

Cu privire la beneficiile unei astfel de măsuri, deputatul PLR a menționat că „introducerea acestei măsuri va scoate la suprafaţă, din economia subterană, mii de locuri de muncă și va crea altele noi. Mai mult, vor crește investițiile ceea ce va ameliora, în același timp, inclusiv încasările bugetare. O astfel de măsură poate contribui decisiv la dezvoltarea unui mediu de afaceri puternic și consolidat structural, la creșterea bunăstării și a nivelului de trai. Adoptarea acestei măsuri reprezintă o sursă de investiţii, dezvoltare şi capital de lucru pentru mediul de afaceri. Reducerea CAS a fost un demers pentru care noi, liberalii, am militat și ne-am luptat. În plus, adoptarea reducerii CAS este și o formă de respect față de votul românilor din 2012.

Valeriu Motoc