1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 12:05
No menu items!

Danemarca vrea să impună o taxă specială pentru carnea roşie, pentru a combate schimbările climatice

spot_img

Consiliul de Etică, o organizaţie independentă din Danemarca, care se ocupă cu sfătuirea guvernului, a declarat săptămâna aceasta faptul că danezii au obligaţia etică de a lupta împotriva schimbărilor climatice. Pentru a-i determina să facă asta, Consiliul a cerut impunerea unei „taxe climatice” pentru carnea roşie.

Potrivit publicaţiei The Local, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a constatat că 18% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră provin din agricultură. Creşterea bovinelor contribuie cu 10 din cele 18 procente. De asemenea, pentru carnea de vită este necesar de 28 de ori mai mult pământ şi de 11 ori mai multă apă decât pentru carnea de porc sau de pui.

Danezii au obligaţia morală de a îşi schimba obiceiurile alimentare, dar nu vor renunţa la consumul de carne roşie doar pentru că asta ar face bine mediului. Avem nevoie de un răspuns eficient în faţa alimentelor care dăunează climei, care să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a schimbărilor climatice, ceea ce înseamnă că trebuie să acţionăm pe baza unei legislaţii. – Mickey Gjerris, purtător de cuvânt al Consiliului de Etică

Criticii taxei spun că o asemenea mişcare ar putea să rănească ţara. Thomas Danielsen, purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ din Danemarca, a declarat că taxa ar fi „un monstru birocratic”.

„Poate că va scădea consumul de carne roşie din ţară puţin, dar cu siguranţă nu va afecta cu nimic emisiile de CO2 la nivel global”, a spus Danielsen.

Octavian Cătuşanu