11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 13:23
No menu items!

Dan Voiculescu: Nimeni nu poate să îmi confiște averea, deoarece am donat-o fiicelor

spot_img

Președintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat marți la Curtea de Apel București că nu îi este frică de o posibilă confiscare a averii sale, dacă va fi condamnat în dosarul ICA, deoarece a donat toată averea fiicelor sale.

Dan Voiculescu_SZ

Nimeni nu poate să îmi confiște averea, pentru simplul fapt că nu am avere. Dacă se pune problema așa-zisei confiscări extinse, confiscarea extinsă se referă la tot ce s-a întâmplat după 2012. Ca atare, eu neavând avere, confiscarea extinsă în cazul meu nu se pune problema. Totuși, e bine pentru toată lumea să știe că această confiscare de care se vorbește nu are nicio legătură cu fiicele mele. Are legătură cu dosarul ICA și atât. Ca atare, nu se pune sub nicio formă problemă ca Antena 3, pe care și-ar dori-o poate unii și alții să o ia, să mi-o confiște. Nu are nicio legătură trustul. Mai mult decât atât, trustul funcționează bine, aseară am auzit că a avut nișe audiențe extraordinare,

a declarat Dan Voiculescu.

El a precizat că îl deranjează faptul că trebuie să se prezinte în fiecare luni și vineri la Poliție, după ce procurorii i-au impus controlul judiciar.

Întrebat ce se va întâmpla la termenul de pe 4 august în dosarul ICA, el a spus că se va discuta despre schimbarea încadrării juridice a infracțiunii de spălare de bani.

Între timp, am devenit un mic specialist în spălare de bani, am studiat mult. Am înțeles că pentru spălare de bani este obligatoriu de două lucruri, de bani murdari, ceea ce nu este cazul la mine, pentru că toți banii mei au fost numai în conturi bancare și de intenția de a ascunde produsul sau banii pe care i-ai obținuți. Nu este cazul pentru că eu am lăsat totul moștenire fetelor mele prin acte legale. Ca atare nu poate fi vorba de spălare de bani (…) Spălare de bani înseamnă bani în numerar peste suma 15.000 euro. Iar în cazul lui Traian Băsescu, care a depus în contul personal peste 120.000 dolari, se încadrează în spălare de bani,

a explicat Voiculescu.

În continuare, Dan Voiculescu a declarat că nu îi este teamă de o condamnare în dosarul ICA, ci doar de vreo „boală și de Dumnezeu”.

O eventuală condamnare ar fi o mare nedreptate, dar ar fi o mică nedreptate față de alte nedreptăți mari care se întâmplă în România. Când am intrat în lupta politică cu Băsescu, mi-am asumat niște riscuri. Nu e ușor să te lupți cu președintele unui stat, indiferent ce fel de stat,

a mai spus Dan Voiculescu.

Avocatul Gheorghiță Mateuț a anunțat că dacă judecătorii vor menține controlul judiciar în cazul lui Dan Voiculescu, va adresa o plângere la CEDO, pentru că liderului PC i s-a încălcat unul din drepturile fundamentale, respectiv dreptul la liberă circulație, atât în țară, cât și în străinătate.

De asemenea, avocatul a spus că intenționează să formuleze plângeri penale împotriva unor foști angajați ai trustului Intact, pentru delapidare sau înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, însă Gheorghiță Mateuț nu a dorit să dezvăluie numele acestora.

Curtea de Apel București a judecat marți cererea lui Dan Voiculescu de ridicare a controlului judiciar impus de procurorii DNA în dosarul de șantaj.

Pe 10 iulie, Tribunalul București i-a respins solicitarea lui Voiculescu, însă acesta a contestat decizia la Curtea de Apel București.

Magistrații au ascultat pledoaria lui Voiculescu şi pe cea a avocatului său, dar şi pe cea a procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar în final a hotărât să amâne pentru joi pronunţarea unei sentinţe.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus, la începutul lunii iulie, punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de Dan Voiculescu, acuzat de șantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial.

S.M.