18.2 C
București
duminică, 2 octombrie 2022 - 4:04
No menu items!

Dan Voiculescu, la tribunal în dosarul privatizării ICA

spot_img

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a asistat, miercuri, pentru prima dată, la dezbaterile în dosarul în care este judecat în legătură cu privatizarea Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA).

El a stat în sala de judecată doar zece minute, deoarece procesul a fost amânat pentru 5 decembrie, motivul amânării fiind că Ministerul Agriculturii nu a trimis un răspuns în legătură cu eventuale obiecţiuni la raportul de expertiză efectuat în dosar.

Un consilier de la Ministerul Agriculturii a declarat că instituţia face demersuri pentru angajarea unui expert.

De asemenea, la termenul de miercuri, trei dintre inculpaţi, printre care şi Sorin Pantiş, au depus obiecţiuni la respectivul raport, iar judecătorul a decis amânarea dezbaterilor pentru a putea studia documentele.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni fiind săvârşite în formă continuată.

În proces, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă, cu suma de 222.222.264 lei (echivalentul a 60.482.615 euro), reprezentând prejudiciul efectiv cauzat, în sumă de 7.796.198 euro, la care se adaugă şi folosul de care a fost lipsită partea civilă, în sumă de 52.686.417 euro, valoare determinată de evoluţia pieţei imobiliare în perioada 2003-2006.

Iniţial, dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă a fost mutat la Tribunalul Bucureşti, după ce Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat pe 25 iunie 2012.