18 C
București
miercuri, 1 mai 2024 - 12:12
No menu items!

Dan Șucu, președinte Concordia: Nu putem accepta taxe cu aplicare imediată, Guvernul să se comporte responsabil cu banii publici

spot_img

Oamenii de afaceri nu pot accepta ca Guvernul să introducă noi taxe cu aplicabilitate imediată, în condițiile în care Codul Fiscal impune un minim de 6 luni pentru orice modificare de substanţă, iar statul trebuie în primul rând să-şi micşoreze propriile cheltuieli și să se comporte responsabil cu administrarea banului public, a afirmat Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, într-un editorial publicat de Ziarul Financiar.

Concordia cuprinde 15 organizații patronale, care au, la rândul lor, peste 2.000 de firme, cu 330.000 de angajați.

Principalele argumente expuse de Dan Șucu:

  • În discuţiile pe care le-am avut cu Guvernul şi coaliţia de guvernare, ni s-a explicat de ce sunt necesare creşteri de taxe şi impozite şi răspunsul nostru este simplu: noi nu putem accepta ca Guvernul să introducă noi taxe cu aplicabilitate imediată. Nu avem puterea de a decide, dar opinia noastră este fermă. Codul Fiscal impune un minim de 6 luni de zile pentru orice modificare de substanţă. Măcar asta să respectăm. 
  • Înţelegem că datoria publică şi deficitul bugetului de stat sunt în creştere. Politicienii consideră întotdeauna că acest deficit trebuie corectat prin măriri de taxe. Noi, oamenii de afaceri însă, transmitem fără echivoc că statul trebuie în primul rând să-şi micşoreze propriile cheltuieli, să se comporte responsabil cu administrarea banului public.
  • Când realizezi la jumătatea anului că diferenţa dintre venituri şi cheltuieli este atât de mare atunci problema este la construcţia bugetară, nu la contribuabili. Bugetul trebuie să plece de la venituri realiste şi să se încadreze cu cheltuielile în ele, cu un deficit rezonabil. Nu poţi să cheltui bani pe care nu-i ai şi apoi să spui contribuabililor că trebuie să plătească în plus. 
  • Să te întinzi atât cât îţi este plapuma nu este o chestiune de viziune, este o chestiune de bun simţ. Ca să nu fie vreodată în pericol de a intra în faliment, orice firmă privată şi chiar şi orice familie, şi-au redimensionat deja cheltuielile la nivelul mai scăzut al veniturilor. Nu înţeleg ce îi împiedica pe guvernanţi să facă acelaşi lucru şi la nivelul bugetului pe care dânşii îl administrează.
  • Haideţi sa ne uitam în istoria recentă, anul 2010. Decidenţii de atunci se trezeau în situaţia în care veniturile bugetare erau mai mici decât nevoile. Nu şi-au pus în nici un fel problema micşorării cheltuielilor bugetare în 2009 când era an electoral, ci au decis peste noapte în 2010, într-un climat economic extrem de tensionat, mărirea TVA-ului de la 19 la 24%, în paralel cu reducerea prea târzie a cheltuitelor bugetare. Zeci de mii de firme, care erau deja aproape de marginea prăpastiei, au fost împinse în faliment.
  • Munca lor de o viată a fost distrusă de decizia unui guvern slab care nu a vrut să-şi asume propriile lui responsabilităţi. Într-un final, prim-ministrul de atunci, a făcut ce trebuia să facă Guvernul cu un an înainte. Să reajusteze cheltuielile cu aparatul bugetar. A fost însă târziu şi prin decizia lor antieconomică de mărire de TVA, au adâncit şi prelungit criza din România până în 2014. Pentru multe industrii, inclusiv industria mobilei în care activez, anul 2023 din punct de vedere economic, nu arată bine şi seamănă foarte mult cu climatul din 2010. 
  • Concordia este vocea miilor de companii şi oameni de afaceri care o compun, care angajează sute de mii de oameni şi produc un sfert din PIB-ul României, iar aceste voci spun la unison că suntem deschişi să dialogăm şi despre cadrul fiscal viitor, despre echitate şi facilităţi, dar înainte de toate, Guvernul trebuie să vină cu un plan urgent de încadrare în venituri şi de reducere a risipei bugetare. Un plan de substanţă şi nu de formă, altfel veniturile nu vor fi niciodată suficiente.
  • Nu ne putem permite să fim resemnaţi, nu putem accepta ca în pixul aleşilor noştri să stea viitorul firmelor noastre. Al muncii noastre de o viată. Este normal să ne facem auziţi. Există cadrul legal pentru dialog şi consultare: Legea Dialogului Social. Există instituţii cum sunt Consiliul Economic si Social (CES) sau Consiliul Naţional Tripartit. Este obligaţia noastră de a reuşi să dăm substanţă acestui dialog, indiferent dacă ceilalţi parteneri îl privesc cu seriozitate sau nu.

Liderii coaliției au anunțat luni că au ajuns la un acord pentru un plan care prevede simultan reducerea cheltuielilor statului și venituri suplimentare prin eliminarea unor excepţii fiscale. 

V.B.