Dan Diaconescu, 5 ani și jumătate de închisoare

Directorul OTV a fost trimis în judecată pentru șantaj

Dan Diaconescu_SZ

Dan Diaconescu a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare. Decizia pronunțată de Curtea de Apel București este definitivă.

Dan Diaconescu va trebui să se predea Poliției pentru a fi încarcerat. În caz contrar, un echipaj al Poliției Capitalei va trebui să-l ridice de la domiciliu pe directorul OTV.

Patronul OTV a fost trimis în judecată de DNA, alături de alți doi jurnaliști ai postului de televiziune: Dorel Petru Pârv și Mitruș Ghezea. Toți cei trei au fost acuzați de șantaj. Mitruș Ghezea a primit doi ani și șase luni de închisoare, iar Doru Pârv, patru ani. Dan Diaconescu nu va mai avea dreptul să profeseze ca jurnalist în audiovizual timp de cinci ani după executarea pedepsei.

Potrivit rechizitoriului, în perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu, în calitate de asociat majoritar al SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziune „OTV”, l-a ameninţat, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, cât şi indirect, prin intermediul lui Dorel Pârv, asupra primarului comunei Zărand, Florin Ion Moț, pentru a-l determina să le dea 200.000 euro. Ameninţarea a constat în dezvăluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului că ar fi corupt, că ar fi săvârşit tranzacţii ilicite cu terenuri agricole aparţinând cetăţenilor comunei, păgubindu-i pe aceştia, că are o avere importantă obţinută ilicit şi că face trafic de influenţă pe lângă unii miniştri.

Sub presiunea acestor ameninţări, primarul respectiv i-a dat efectiv lui Dorel Pârv 30.000 euro şi 42.000 lei, banii urmând să ajungă, în final, la Dan Diaconescu.

În cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu, în calitate de asociat majoritar al SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul „OTV”, a exercitat acte repetate de ameninţare, atât în mod direct, în cadrul emisiunii „Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cât şi indirect, prin intermediul inculpatului Mitruş Ghezea, realizatorul emisiunii „Semnal de alarmă” difuzată pe acelaşi post de televiziune, asupra unui om de afaceri, pentru a-l determina să-i dea suma totală de 100.000 euro, din care a primit efectiv suma de 4.500 euro. Ameninţarea a constat în difuzarea, pe postul de televiziune „OTV”, a unor fapte reale sau imaginare compromiţătoare pentru persoana şantajată, cum ar fi date despre trecutul infracţional al acesteia şi afirmaţii legate de fraudarea jocului televizat „Eurotombola”, organizat de societatea comercială condusă de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent.

DNA
Rechizitoriu

Andrei Tudor

 

NICIUN COMENTARIU