2.9 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 13:18
No menu items!

Dan Cristian Popescu propune eliminarea impozitului pe valoarea masei succesorale

spot_img

Deputatul Dan Cristian Popescu propune modificarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, respectiv eliminarea obligației la plată de către succesor a impozitului de 1% calculat la valoarea masei succesorale, pentru succesiunile dezbătute și finalizate după termenul de 2 ani de la decesul autorului. Analiza și elaborarea proiectului de lege au fost făcute împreună cu avocatul Gabriel Biriș. Astfel, scutirea de impozit operează indiferent de momentul dezbaterii și  finalizării succesiunii.

În practică, din diverse motive, cum ar fi valoarea mare a taxei de timbru, necunoașterea prevederilor legii sau neîntelegeri între moștenitori, se ajunge la situația în care moștenirea nu este dezbătută în termenul de 2 ani.

Consider nedrept ca moștenirea primită de la părinții noștri, pentru care aceștia au muncit o viață întreagă și au plătit impozitele aferente conform legii, să fie impozitate a doua oară cu ocazia procedurii de transmitere prin succesiune a dreptului de proprietate către urmași

Dan Cristian Popescu
deputat

 În altă ordine de idei, venitul obţinut din acest impozit la bugetul de stat este unul foarte mic, greu de calculat cu exactitate din datele publice, dar oricum nu depăşeşte 4 milioane de lei anual, pierderile înregistrate ca urmare a blocării tranzacţionării fiind, în mod cert, superioare.

Astfel, prin adoptarea acestui proiect de lege succesorii nu vor mai plăti impozit calculat la valoarea masei succesorale.

Andi Topală