12 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 6:38

Dan Barna recunoaște: există un blocaj în coaliție. Ce spune despre rectificarea bugetară

spot_img

Vicepremierul Dan Barna a recunoscut, vineri, că există în prezent „un blocaj” în coaliţia de guvernare. Copreşedintele USR PLUS a admis, astfel, că acuzația președintelui Klaus Iohannis cum „că sunt multe lucruri care nu funcţionează în coaliţia aflată la guvernare” este fundamentată, însă identifică un alt vinovat: unul dintre parteneri.

„În momentul de faţă avem un blocaj în coaliţie, vedem că partenerul UDMR nu doreşte acest lucru şi mesajul preşedintelui exprimă aceeaşi nemulţumire pe care o avem şi noi – nu putem să avem un program de guvernare agreat şi susţinut în Parlament în momentul învestirii Guvernului şi apoi să nu ne mai respectăm acele angajamente”, a afirmat Barna, la Guvern.

Barna spune că ministrul Stelian Ion a prezentat mai multe căi, însă pentru a putea aplica una dintre ele este nevoie de suportul coaliției.

„Colegul meu, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a prezentat nu o cale, a prezentat mai multe căi (pentru desfiinţarea SIIJ – n.r.), numai că pentru a putea să facem reformă în justiţie e nevoie ca toate forţele politice care contează să susţină acest demers”, a menționat Barna.

Întrebat cine nu-şi respectă angajamentele, el a răspuns că UDMR nu doreşte desfiinţarea SIIJ, aşa cum s-a agreat în coaliţia de guvernare. „Ştim foarte clar: pe subiectul SIIJ avem o poziţie a UDMR, care, în realitate, dorește doar mutarea Secţiei speciale la Parchetul General, nu desfiinţarea acesteia, aşa cum am agreat în coaliţie”, a susţinut liderul USR PLUS.

O nouă rectificare bugetară, în noiembrie

Vicepremierul Dan Barna a mai declarat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut joi cu premierul Florin Cîţu, împreună cu copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş, este optimist că se va ajunge la o formulă de rectificare bugetară “echilibrată” şi care să asigure continuarea programelor de investiţii ale Guvernului.

El a precizat că în luna noiembrie urmează să se facă o nouă rectificare bugetară.

“Împreună cu colegul meu Dacian Cioloş şi cu premierul Florin Cîţu am mai discutat despre necesităţile pe ministerele pe care le coordonez. Sunt optimist că vom găsi o formulă de rectificare care să ne ajute să continuăm programele de investiţii ale Guvernului. Cifrele care au fost prezentate în spaţiul public au fost o primă propunere de la care încep discuţiile la nivelul coaliţiei şi la nivelul liderilor coaliţiei. Am discutat pe fiecare minister, în parte, repet, sunt convins că vom ajunge la o formulă care să fie şi echilibrată şi să asigure şi resursa de investiţii necesară”, a afirmat Barna, vineri, la Palatul Victoria.

Întrebat dacă la Ministerul Transporturilor vor fi alocări suplimentare, el a răspuns: “Repet, discuţia de ieri a pornit de la acea primă propunere transmisă de premier, care, din păcate, a ajuns şi în spaţiul public”.

“Este varianta de la care am pornit, am discutat la fiecare minister în parte, peste tot este posibil să mai existe modificări. Şi la Transporturi şi la celelalte ministere am discutat exact, foarte specific, au fost discuţii tehnice, pe necesar, pe obligaţiile pe care le are şi Ministerul Transporturilor şi celelalte ministere, pe componenta de investiţii, pe componetele legale, acele decizii ale instanţelor care trebuie onorate de către statul român şi, în acest context, sunt convins că vom ajunge la o formulă echilibrată care să ne permită să avem şi o a doua parte a anului reuşită pe investiţii”, a explicat Barna.

El a adăugat că, în acest moment, nu se discută despre remaniere la nivelul niciunui minister, întrebat dacă există riscul ca ministrul Transporturilor să plece din Guvern întrucât “nu a prezentat” execuţia bugetară.

“Poziţia Ministerului Transporturilor tocmai a fost prezentată, ieri, de către colegul meu în spaţiul public, pe pagina sa, şi nu se discută la momentul de faţă despre niciun fel de remaniere, despre niciun minister”, a completat Barna.

Vicepremierul a confirmat că anul acesta va şi o a treia rectificare bugetară, în luna noiembrie.

“Da, va fi o nouă rectificare bugetară sau, mă rog, a treia rectificare bugetară va fi în luna noiembrie, tocmai pentru ca, în funcţie de execuţia care va fi la momentul acela, să putem să închidem bugetul cât mai aproape de resursele alocate”, a indicat Dan Barna. 

Emanuel Stan