22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 16:57

Dan Andronic, urmărit penal de DNA în dosarul campaniei lui Traian Băsescu din 2009

spot_img

Patronul cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, este urmărit penal de procurorii DNA pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Potrivit unui comunicat de presă, „la data de 22 septembrie 2016, în cadrul actelor de urmărire penală efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la plata unor servicii prestate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni, suspectul Andronic Dan-Cătălin, în depoziția luată sub jurământ, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele inculpate”.

Procurorii susțin că Dan Andronic „a făcut afirmații mincinoase cu privire la semnificația sumelor de bani încasate de societatea D.A. Communication Media SRL, la care era asociat, de la firmele administrate de inculpatul Giovanni-Mario Francesco. El ar fi încercat, în acest mod, să acrediteze ideea că persoanele inculpate nu au participat la săvârșirea faptelor de care erau acuzate și că sumele nu au nicio legătură cu consultanța politică pe care a prestat-o în timpul campaniei electorale.

În 22 septembrie 2016, DNA dispunea instituirea controlului judiciar față de Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, Ioana Băsescu, Elena Udrea și Giovanni-Mario Francesco, în dosarul privind fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală la alegerile prezidențiale din 2009.

Andrei Tudor