Dan Andronic: Dăncilă vrea să-l dea afară pe Tăriceanu! Luptă dură pentru președinția României

Dăncilă face tot posibilul să-și vadă împlinit visul de a candida la președinția României. Călin Popescu-Tăriceanu și Victor Ponta sunt doi dintre cei care o pot ajuta sau împiedica, scrie jurnalistul Dan Andronic în Evenimentul Zilei.

Viorica Dăncilă a plecat în concediu la Neptun pentru o săptămână. Exact în săptămâna în care va avea loc mitingul din 10 august. Cel mai probabil ca să poată spune că nu a știut, nu a văzut ce s-a întâmplat.

Numai că înainte de a pleca în concediu a făcut o mică scamatorie cu rectificarea bugetară și a transformat o rectificare negativă într-una pozitivă. Spre disperarea lui Eugen Teodorovici care vede cum deficitul bugetar se îndreaptă spre un 3,8 la sută.

Mai mult, potrivit unor surse din guvern, se așteaptă o degradare a ratingului de țară, cel puțin una din cele trei agenții internaționale, Standard & Poor’s, Fitch sau Moody’s transmițând acest lucru. La acest moment ratingul României este la această oră BBB- și semnifică capacitatea României de a-și plăti datoriile externe. O degradare va însemna automat restrângerea accesului pe piețele de capital.

Dar problemele Vioricăi Dăncilă nu se opresc aici.

Fiind extrem de hotărâtă să candideze la președinția României aceasta s-a întâlnit cu Victor Ponta în cursul zilei de ieri la Neptun. Scopul întâlnirii a fost cooptarea ProRomânia la guvernare și sprijinul parlamentar pe care aceștia pot să-l ofere. Deocamdată nu s-au înțeles, dar Victor Ponta este dispus să participe la guvernare. Negocierile vor continua.

Scopul acestor manevre și negocieri politice este forțarea ALDE, respectiv a lui Călin Popescu-Tăriceanu, să renunțe la candidatura la președinția României. Astăzi, la ședința coaliției de guvernare, Viorica Dăncilă este pusă pe harță, fiind dispusă să renunțe la colaborarea cu ALDE dacă aceștia se încăpățânează să vină cu Tăriceanu candidat, anulându-i propriile șanse.

Toate aceste manevre ale actualului prim-ministru și președinte al PSD trebuie văzute din perspectiva rezultatelor.

Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat de IMAS, Klaus Iohannis deține cel mai mare procentaj, anume 41,7% din intenția de vot, fiind urmat  la mare distanță de Călin Popescu-Tăriceanu, 13,8%, apoi Victor Ponta, liderul Pro România, cu 12,9%, urmat de președintele PLUS,Dacian Cioloș cu 10,4%. Al cincilea clasat este liderul USR, Dan Barna care are 9,4% din intențiile de vot. Viorica Dăncilă vine pe locul 6 cu 7,5 la sută.

Deci Tăriceanu și Ponta sunt două personaje care o pot ajuta sau împiedica să-și vadă visul cu ochii…

Valeriu Motoc

NICIUN COMENTARIU