9.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 3:10

Dan Adamescu, reținut de DNA. Procurorii au probe noi

spot_img

Omul de afaceri ar fi mituit doi judecători prin intermediul unui avocat, practician în insolvență

Adamescu 1_SZ

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost reținut, joi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru două infracțiuni de dare de mită, în dosarul în care patru judecători de la Secția a VII-a Civilă a Tribunalului București sunt acuzați de fapte de corupție. Adamescu urmează să fie prezentat magistraților Curții de Apel București cu propunerea de arestare preventivă.

Motivul reținerii miliardarului este detaliat de DNA într-un comunicat de presă. Potrivit procurorilor, acesta ar fi mituit doi judecători – pe Ion Stanciu și Elena Rovența – cu 20.000 de euro, prin intermediul unui avocat, practician în insolvență.

Din ordonanța de reținere, întocmită de procurori a rezultat că, în cauză, există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile că, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Adamescu Grigore Dan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpaților STANCIU ION și ROVENȚA ELENA, judecători la Tribunalul București – Secția VII Civilă, pentru ca în schimb, magistrații să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era inculpatul Adamescu Grigore Dan.

Sumele de bani au fost remise de către Adamescu Grigore Dan unui avocat, care la rândul său a remis suma unui intermediar de la una dintre societățile din grup, prin virament bancar.  Pentru a justifica scoaterea banilor din societate, Adamescu Grigore Dan a stabilit ca avocatul să emită o factură pentru “servicii juridice”.

Ulterior avocatul a transferat suma din contul cabinetului său de avocatură în contul personal și în aceeași zi banii au ajuns în contul soției intermediarului (persoană fizică) cu titlu de acordare împrumut. Intermediarul a ridicat ulterior, din contul soției, suma de bani.

Intermediarul, practician în insolvență, a remis suma de 15.000 euro judecătorului STANCIU ION, imediat după deschiderea procedurii insolvenței S.C. BAUMEISTER S.A., coordonată de inculpatul Adamescu Grigore Dan, respectiv în luna decembrie 2013.

În același context, intermediarul a remis suma de 5.000 euro judecătoarei ROVENȚA ELENA, în vederea pronunțării unei soluții favorabile, respectiv în sensul respingerii contestațiilor celorlalți creditori, soluția având ca efect imediat și desemnarea unui alt lichidator judiciar “agreat”.

Direcția Națională Anticorupțiecomunicat de presă

George Dumitru – unul dintre avocații lui Dan Adamescu, practician în insolvență – s-a sinucis aruncându-se în fața metroului, la aproximativ 45 de minute de la momentul la care a fost făcută publică informația privind reținerea judecătorilor de la Tribunalul București. George Dumitru avea calitate de martor în dosarul instrumentat de DNA.

Raluca Dan