9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 2:01
No menu items!

Dan Șova se plânge în instanță de procurorii DNA. Codul de Procedură Penală îl contrazice

spot_img

Senatorul PSD vrea să scape de investigațiile DNA

Dan Sova_SZ 1

După ce a scăpat, la limită, de un aviz pentru reținere și arestarea în dosarul „Turceni – Rovinari”, senatorul PSD, Dan Șova încearcă să scape și de ancheta DNA. El a depus la Curtea Supremă o contestație în care se plânge de faptul că ancheta DNA în dosarul său durează prea mult, solicitând accelerarea procedurilor îndeplinite de procurori.

Acțiunea a fost depusă de Dan Șova la data de 9 aprilie și are ca obiect „contestație durată proces (art.488 ind.2 NCPP)”.

Contestația în care Dan Șova apare ca „făptuitor” se va judeca joi, 16 aprilie.

Noul Cod de Procedură Penală – mai exact, chiar articolul invocat pentru a deschide acțiunea în instanță – îl contrazice însă pe senatorul PSD, care putea depune o astfel de cerere doar după cel puțin un an de la începerea urmăririi penale. Or, Dan Șova a fost pus sub acuzare în august anul trecut, iar procurorii au extins ancheta în cazul său, în martie anul acesta.

(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplinește într-o durată rezonabilă, se poate face contestație, solicitându-se accelerarea procedurii. (2) Contestația poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă și partea responsabilă civilmente. În cursul judecății, contestația poate fi introdusă și de către procuror. (3) Contestația poate fi formulată după cum urmează: a) după cel puțin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale; b) după cel puțin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecății în primă instanță; c) după cel puțin 6 luni de la sesizarea instanței cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare. (4) Contestația poate fi retrasă oricând până la soluționarea acesteia. Contestația nu mai poate fi reiterată în cadrul aceleiași faze procesuale în care a fost retrasă.

Codul de Procedură Penală, art. 488

Dan Șova a fost pus sub acuzare de DNA, în august anul trecut, pentru săvârșirea, în calitate de reprezentant legal al SCA „Șova și Asociații”, a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu semnarea unor contracte de asistență juridică cu două complexuri energetice, Turceni și Rovinari.

Ulterior, pe 13 martie 2015, DNA a extins urmărirea penală împotriva lui Șova, acuzat că a distrus probe și că le-a prezentat anchetatorilor documente falsificate, în apărarea sa. Procurorii au cerut atunci Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova, însă cererea DNA a fost respinsă pe 25 martie.

Marilena Nedelcu