13.8 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 21:28

Dan Șova, urmărit penal pentru trafic de influență în același caz cu Hrebenciuc

spot_img

Senatorul Dan Șova este acuzat de trafic de influență în același dosar cu deputatul PSD Viorel Herebenciuc

Dan Sova_DNA_SZ

Vicepreședintele PSD, senatorul Dan Șova s-a întânit cu Viorel Herebnciuc, pe 17 octombrie, pentru a discuta cu acesta acuzațiile DNA din dosarul retrocedărilor de păduri.

Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii- n.r. Miron Mitrea a fost condamnat pe 15 octombrie la 2 ani de închisoare pentru luare de mită) și pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid Dan Șova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.

comunicat DNA

Anchetatorii spun că Dan Șova a acceptat propunerea lui Hrebenciuc, de a-l sprijini să devină președinte PSD și să îl determine pe ministrul Justiției să inițieze proiectul de lege având ca obiect abrogarea art.13 din legea 78/2000.

Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este suspect în două dosare penale sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală. Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 ar fi fost un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției.

comunicat DNA

Procurorii au mai stabilit că Dan Șova i-ar fi spus lui Hrebenciuc că ar fi inițiat chiar el un asemenea proiect de lege, și și-ar fi dorit să fie ministrul Justiției, dar nu poate deoarece are calitatea de suspect într-un dosar al DNA.

La ieșirea din sediul DNA, Dan Șova a recunoscut că s-a întâlnit cu Viorel Hrebenciuc, dar nu că ar fi vrut să promoveze, prin ministrul Justiției, un proiect de lege privind amnistia și grațierea.

– Nu am nimic de declarat deocamdată pentru că nu am cerut decât să vedem documentele , nu știm de ce e vorba.

– V-a cerut domnul Hrebenciuc să inițiați un proiect de lege?

– Nu, nu.

– Dar v-ați întâlnit cu Hrebenciuc?

– Da, m-am întâlnit.

– Ce ați discutat?

– Asta nu pot să vă spun.

– Din acel moment, ați vorbit cu domnul Cazanciuc?

– Niciodată nu am vorbit cu Cazanciuc.

– Veți milita pentru abrogarea articolului 13 din legea 78?

– Nu știu ce e articolul 13.

– Exercitarea influenței politice pentru a obține foloase pentru sine sau pentru alții.

– Un articol foarte bun.

– Vă doriți șefia PSD?

– Nu discutăm așa ceva și nu mi-am pus problema asta.

– Asta spun procurorii că a făcut Hrebenciuc cu dumneavoastră.

– Nu, nu.

– V-ar plăcea să fiți ministru al justiției dar nu puteți din cauza proceselor penale?

– Nu, niciodată.

declarații Dan Șova la DNA

 Dan Șova este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu în legătură cu contractele de asistență juridică, pe care casa sa de avocatură le-a derulat cu complexurile energetice Turceni și Rovinari.