10.2 C
București
luni, 8 martie 2021 - 18:20

Dan Șova a „decretat” situație de urgență în cazul licențelor pentru microbuzele din București și Ilfov

Guvernul a adoptat o OUG care îi favorizează pe „regii microbuzelor”

microbuz_SZ 

Fostul ministru al transporturilor, Dan Șova, a avut grijă, în ultimele zile de mandat, să semneze un document prin care a prelugit, cu un an, valabilitatea licențelor de transport călători, în Bucureşti şi Ilfov, favorizând „regii microbuzelor” care nu dețin autocare conform documentației de licitație pentru eliberarea licențelor de traseu pe următorii 6 ani. 

Licitația pentru eliberarea licențelor de traseu, pe 6 ani, s-a amânat pentru anul viitor. Înainte de Paști, instanța a decis suspendarea programului pe motiv că oficialii Autorității Metropolitane de Transport București (AMTB) ar fi întocmit greșit documentația pentru licitație

Oficialii Ministerului Transporturilor au parafat, la data de 18 iunie, o ordonanță de urgență pentru prelungirea valabilităţii licenţelor de traseu şi a programului de transport, în baza cărora se efectuează serviciile regulate de transport de persoane între municipiul Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov.

Situaţia extraordinară şi urgenţa reglementării prevăzute de art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, sunt determinate de necesitatea asigurării continuităţii serviciului regulat de transport de persoane între municipiul Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov, pe baza licenţelor de traseu şi a programului de transport cu valabilitate până la data de 30 iunie 2014, a evitării unor practici ilicite în activităţile de transport de persoane, a evitării unor practici care au consecinţe negative asupra siguranţei şi calităţii vieţii populaţiei, calităţii serviciilor oferite de operatorii de transport rutier, precum şi a evitării impactului negativ asupra bugetului de stat, prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport de persoane, ce sunt desfăşurate în lipsa unui cadru legal în vigoare (…) Termenul prevăzut la alin. (2) al articolului unic din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2013 pentru prelungirea valabilităţii licenţelor de traseu şi a programelor de transport public judeţean, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 227 din 19 aprilie 2013, aprobată cu modificări prin Legea nr. 225/2013, se prorogă până la data de 30 iunie 2015

OUG 42/26 iunie 2014

Specialiști în domeniul transporturilor ne-au explicat că licitația durează cel puțin șase luni. „Actele privind condițiile de participare și criteriile de evaluare favorizează firmele de transport din București. Programul de transport cuprinde 61 de trasee, fiecare traseu înseamnă între 4.000 și 5.000 de euro/zi evaziune fiscală”, au precizat sursele citate.

Conform calendarului prezentat de AMTB, atribuirea licențelor de traseu ar trebui să aibă loc pe perioada mai-iunie 2014.

Autoritatea Rutieră Română a anunțat că a eliberat 2.700 licenţe de traseu pentru transportatorii care operează în Bucureşti şi în localităţile din judeţul Ilfov, operatori ale căror licenţe expirau la 1 iulie 2014. „Precizăm că acest demers a fost facilitat de intrarea în vigoare a  a OUG 42/26.06.2014, privind prelungirea valabilității programului de transport și a licențelor de traseu, în baza căruia se efectuează servicii regulate de transport între Capitală și localitățile din județul Ilfov”, se arată în comunicatul ARR.

Ștefan Etveș