12.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 17:05

Dacian Cioloș: România este parte a UE, nu o anexă

spot_img

România este parte a Uniunii Europene (UE), nu o anexă și, dacă în unele cazuri românii nu reușesc să-și impună punctul de vedere, este probabil pentru că nu au făcut efortul să înțeleagă suficient de bine cum funcționează lucrurile, a afirmat, duminică, într-un interviu la Radio România Actualități, premierul Dacian Cioloș.

România este parte a UE, și nu este o anexă a Uniunii Europene –  și dacă în unele cazuri nu reușim să ne impunem punctul de vedere acolo, este, probabil, pentru că nu am făcut efortul să înțelegem suficient de bine cum funcționează lucrurile și să vedem, de exemplu, de ce Polonia poate mai bine să-și impună punctul de vedere decât România acolo sau, eu știu, alte noi state membre, pentru că eu nu văd ce interes ar avea Uniunea Europeană – atât timp cât România are voturi acolo și este partea Uniunii Europene  – să impună ceva României“, a explicat Cioloș.

Cioloș a subliniat că România a vrut să fie parte a Uniunii Europene, pentru că a vrut ca societatea românească să evolueze într-o anumită direcție.

“Cred că este important să înțelegem că, dacă am vrut să fim parte a Uniunii Europene, este pentru că am vrut ca societatea românească să evolueze într-o anumită direcție. Atunci când considerăm că Uniunea Europeană are niște reguli care nu corespund cu credințele noastre, cu obiectivele noastre, este important nu să stăm doar în fața unui microfon în presă în România și să criticăm Uniunea Europeană, ci să ne folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție cu demnitate, cu fermitate, cu claritate, căutându-ne aliați în interiorul Uniunii Europene și să explicam lucrurile respective”, a adăugat Cioloș.

Premierul a criticat ideea vehiculată în spațiul public potrivit căreia în perioada cât a fost comisar european pentru Agricultură nu ar fi lucrat pentru România și a evidențiat că aplicarea Politicii Agricole Comune a însemnat mai puțini bani pentru țările occidentale și mai mulți pentru state din est.