19.4 C
București
marți, 30 mai 2023 - 1:50
No menu items!

Dacian Cioloș: „Nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România”

spot_img

Premierul Dacian Cioloș a precizat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la finalul primei ședințe informale a Guvernului, că a fost luată în discuție și întocmirea unui plan de acțiune, detaliat, privind securitatea cetățenilor. “Nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România în acest moment, dar este bine să fim pregătiți”, a precizat Cioloș.

Principalele declarații ale lui Dacian Cioloș:

  • Mi-am propus să facem și în continuare aceste întâlniri infomale, pentru ca miniștrii să ajungă să se cunoască mai bine, și pentru a nu interfera cu atribuțiile zilnice ale miniștrilor.
  • Am discutat despre planul de acțiuni sectoriale. Acest plan, pe fiecare domeniu în parte, ar urma sa fie depus la Parlament o dată cu bugetul. Nu ca un act normativ, ci va însoți bugetul.
  • Am solicitat fiecărui ministru să identifice în sectorul lui ce e obligatoriu de făcut în perioada următoare, să vedem ce proiecte începute trebuie continuate și putem să ni le asumăm. Și ce proiecte începem.
  • Am discutat despre 3 teme pe care vrem să le abordăm. Am sugerat membrilor guvernului să lucrăm pe o temă privind dezvoltarea economică, pe o altă temă privind reforma administrației, prin profesionalizarea și transparentizarea ei. Și a treia temă – Romania în UE. Pe aceste 3 teme urmează sa constituim grupe de lucru și să discutăm cu actorii vizați. Astăzi am avut o primă discuție despre dezvoltarea economică.
  • Am discutat si despre siguranța cetățenilor. Vom constitui un Plan de acțiune, detaliat, pe securitate și siguranța cetățeanului. Nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România în acest moment, dar este bine să fim pregătiți.
  • Am discutat cu ministrul sănătății să urmărească situația pacienților din Colectiv și să îmi transmită constant care este starea lor  – atât a pacienților tratați în țară, cât și a celor din străinătate. Medicii care au îngrijit acești pacienți vor fi remunerați, potrivit legii, pentru orele suplimentare.

Premierul a mai precizat și că, începând de luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului va fi Dan Suciu.

La rândul său, vicepremierul Costin Borc, ministru al economiei, a prezentat prioritățile grupului interministerial pentru dezvoltare economică:

  • Am discutat astăzi despre constituirea unui grup de lucru, interministerial, pentru dezvoltare economică și care să aibă drept scop constituirea unui plan de acțiune rapidă.
  • Se urmărește creșterea convergenței. Vom identifica resursele existente (sol, subsol), dar și resursele umane.
  • Vrem ca, pe termen relativ scurt, să consolidăm încrederea în economia românească. Ne interesează sprijinirea capitalului românesc, consolidarea produselor românești.
  • Vrem să dezvoltăm resursele umane.