9 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022 - 15:04
No menu items!

Dacian Cioloș a vorbit cu Florin Cîțu la telefon. Ce i-a reproșat liderul PLUS premierului

spot_img

Liderul PLUS, Dacian Cioloș a avut prima reacție după demiterea ministrului său, Vlad Voiculescu. Într-o postare pe Facebook, fostul premier susține că Florin Cîțu nu a reușit să îi dea o explicație coerentă despre motivul revocării lui Voiculescu.

Cioloș susține că a vorbit la telefon cu Florin Cîțu, apoi i-a urmărit declarațiile de la briefing, de după ședința de guvern, când a fugit de întrebările privind o eventuală demisie, așa cum au cerut cei de la USR-PLUS. 

„Pe de o parte, fuge de această întrebare, pe de altă parte se străduiește să arate că lucrurile sunt sub control. Ce așteptam noi de la Florin Cîțu era un comportament transparent și onest. Să ne informeze despre intențiile sale, să ne comunice nemulțumirile și să evalueze activitatea miniștrilor din cabinetul său, indiferent de culoarea lor politică.
 
Un prim-ministru nu face evaluări ale miniștrilor noaptea în somn și dimineața îi demite fără să le comunice nici lor – o chestiune de minimă decență profesională – și nici partenerilor de coaliție care i-au încredințat un mandat în fruntea Guvernului. Supărările personale și strategiile de imagine nu țin loc de obiectivitatea unei evaluări. Decizii luate în acest fel destructurează exact acel element esențial într-o coaliție politică: încrederea.
 
Am observat că premierul continuă să invoce o prerogativă constituțională prin care are acest drept. Da, îl are și nu îl contestăm. Dar suntem într-o coaliție în care am stabilit câteva reguli elementare de colaborare. La niciun punct din protocol nostru nu este trecut că dacă într-o seară se enervează premierul poate să revoce pe oricine dorește el pentru că îi permite Constituția. Cum ar fi dacă parlamentarii noștri s-ar apuca să voteze în Parlament proiectele de lege care vin de la Guvern invers decât cum am stabilit în Coaliție? Nu de alta, dar ar fi tot constituțional”, a mai scris Dacian Cioloș.