0.6 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 5:45
No menu items!

Dacian Cioloș a numit un nou președinte ANSVSA. Dorin Valter Enache, găsit în conflict de interese de ANI

spot_img

Premierul Dacian Cioloș l-a numit pe Dorin Valter Enache  în funcția de președinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial. Cioloș îl înlocuiește pe Dumitru Băiculescu, eliberat din funcție printr-o decizie a premierului. Cele două decizii au fost publicate în Monitorul Oficial.

La începutul lunii octombrie a anului trecut, Dorin Enache a fost declarat în conflict de interese de Agenția Națională de Integritate (ANI). Inspectorii ANI au descoperit că Dorin Valter Enache a avizat o serie de contracte între Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, pe care el o conducea, și firma la care fiica lui a deținut calitatea de asociat. 

Potrivit ANI, Dorin Valter Enache ar fi semnat o serie de documente având ca obiect încheierea mai multor contracte de prestări servicii între Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov și societatea comercială în cadrul căreia fiica acestuia a deținut calitatea de asociat. Din această cauză, Enache a fost declarat în conflict de interese deoarece a încălcat art. 79, alin. (1), lit. a) și c) din Legea nr. 161/ 2003, potrivit cărora „funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații: este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial […] interesele sale patrimoniale, ale soțului său rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice. […]“. ANI mai precizează că „Enache nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare“.

Potrivit legii, Dorin Enache nu mai poate ocupa o funcție publică timp de 3 ani, din momentul în care raportul ANI rămâne definitiv. Enache a pierdut procesul în care cerea anularea raportului inspectorilor de integritate, la Curtea de Apel Brașov. El a atacat cu recurs decizia instanței, iar dosarul se află, din martie anul acesta, pe rolul Curții Supreme.

„Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică   […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului“.

Raluca Dan