17.9 C
București
sâmbătă, 19 iunie 2021 - 9:57

Dacia a produs 1 milion de cutii de viteză TLx la Mioveni

spot_img

Dacia a produs 1 milion de cutii de viteză TLx la Mioveni

Grupul Dacia Renault a anunțat joi că Uzina Mecanică şi Şasiuri Dacia a produs, la începutul lunii martie, cutia de viteze de tip TLx cu numărul 1.000.000.

Industria auto reprezintă principala sursă de export a economiei românești, iar Dacia a fost cel mai mare exportator în 2012.

Cutia de viteze TLx este o cutie manuală, de ultimă generaţie, cu şase trepte, poate transmite un cuplu de până la 240 Nm şi este adaptată noilor motoare pe benzină de 1.8 şi 2 l, dar şi motoarelor diesel de 1.5 l. Este prima cutie de viteze comună a Alianţei Renault-Nissan, potrivit unui comunicat al companiei.

O parte din producția de cutii de viteze TLx este livrată Uzinei Vehicule Dacia pentru modelul Duster, iar peste jumătate din producţie este destinată exportului către uzine Renault din Rusia (Avtoframos), Turcia (Oyak), Brazilia (Curitiba), Columbia (Sofasa), India (Chennay) şi uzinei Nissan din Marea Britanie (Sunderland).

Fabricaţia în serie a cutiilor de viteze de tipul TLx a început în anul 2008, iar capacitatea actuală de producţie este de 7.500 de cutii de viteze pe săptămână.

Uzina Mecanica şi Şasiuri Dacia este cea de-a doua mare uzină situată pe platforma industrială de la Mioveni, cu peste 3.800 de angajaţi. Aici se mai produc cutii de viteze JH, cu cinci trepte, care echipează vehiculele din gama Logan asamblate în Uzina Vehicule Dacia şi în celelalte uzine Renault din lume.

În 2012, Uzina a produs peste 542.000 de cutii de viteze, din care 280.000 de tip JH şi 262.000 de cutii de viteze TLx.

V.B.