14.2 C
București
marți, 30 aprilie 2024 - 7:58
No menu items!

„Dacă te înrolezi acum, pregăteşte-te să mori!”. Rusia ar fi pierdut cel puțin 50.000 de militari pe frontul din Ucraina

spot_img

În a doua perioadă de 12 luni pe linia frontului deschis de Rusia în Ucraina numărul de morţi a fost cu aproape 25% mai mare decât în primul an, relevă o analiză BBC.

BBC rus, grupul media independent Mediazona şi voluntari au numărat decesele începând cu februarie 2022, acestea depăşind 50.000.

Noile morminte din cimitire au ajutat la furnizarea numelor multor soldaţi, plus informaţii din surse deschise din rapoarte oficiale, ziare şi social media.

Mai mult de 27.300 de soldaţi ruşi au murit în al doilea an de luptă, o reflectare a modului în care câştigurile teritoriale au venit cu un cost uman uriaş.

Analiza BBC nu include decesele miliţiilor din Doneţk şi Luhansk – în estul Ucrainei – ocupate de Rusia. Dacă ar fi adăugate, numărul de morţi de partea rusă ar fi şi mai mare, scrie news.ro.

„Fii pregătit să mori”

Recruţii din închisori sunt cruciali pentru succesul ”maşinii de tocat carne” – iar analiza BBC sugerează că acum sunt ucişi mai repede pe linia frontului. Moscova i-a permis liderului Evgheni Prigojin să înceapă să recruteze în închisori din iunie 2022. Deţinuţii deveniţi luptători au luptat apoi ca parte a unei armate private în numele guvernului rus.

Wagner avea o reputaţie de temut pentru tactici de luptă necruţătoare şi o disciplină internă brutală. Soldaţii puteau fi executaţi pe loc pentru că se retrăgeau fără ordine.

Grupul a continuat să recruteze prizonieri până în februarie 2023, când relaţia sa cu Moscova a început să se deterioreze. De atunci, Ministerul rus al Apărării a continuat aceeaşi politică.

Atunci când lucrau pentru Wagner, deţinuţii din închisoare aveau, de obicei, contracte de şase luni. Luptătorii – dacă supravieţuiau – primeau apoi libertatea la final.

Dar, din septembrie anul trecut, conform Ministerului Apărării, deţinuţii înrolaţi trebuie să lupte până la moarte sau până la sfârşitul războiului – oricare dintre acestea survine mai întâi.

BBC a auzit poveşti recente despre deţinuţi care au cerut rudelor să îi ajute să îşi cumpere uniforme şi cizme adecvate. Au existat, de asemenea, rapoarte despre deţinuţi care au fost trimişi să lupte fără un echipament adecvat, provizii medicale sau chiar arme Kalaşnikov.

„Mulţi soldaţi aveau puşti nepotrivite pentru luptă”, scrie susţinătorul războiului şi bloggerul rus Vladimir Grubnik, pe canalul său de Telegram.

„Ce ar trebui să facă un soldat de jos pe linia frontului fără o trusă de prim ajutor, o lopată pentru a săpa în tranşee şi cu o puşcă stricată este un mare mister!”, a adăugat el.

Grubnik – care locuieşte în estul Ucrainei ocupate de Rusia – susţine că atunci când comandanţii au aflat că unele arme erau „complet rupte” au spus că este „imposibil” ca acestea să fie înlocuite.

„Puşca era deja atribuită persoanei respective, iar birocraţia militară dură nu putea face nimic în această privinţă”, afirmă el.

Foştii prizonieri au descris, de asemenea, preţul ridicat plătit de camarazii lor.

„Dacă te înrolezi acum, pregăteşte-te să mori, amice”, spune Serghei, pe un forum online pentru luptătorii din Storm şi rudele acestora, unde se fac schimb de informaţii.

El susţine că este un fost deţinut care luptă într-o unitate Storm din octombrie.

                                                                                                            Adina Bucur